Coloniştii israelieni au obţinut marţi o victorie în Knesset (Parlamentul israelian), prin anularea unei dispoziţii legislative care le interzice israelienilor să locuiască într-o zonă situată în nordul Cisiordaniei ocupate, ai cărei locuitori au fost evacuaţi în 2005, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israelul s-a retras unilateral, în 2005, din Făşia Gaza şi a evacuat colonii israeliene de pe acest teritoriu palestinian, dar şi din patru colonii din nordul Cisiordaniei ocupate, situate în apropiere de Nabluz.

Legea adoptată în vederea permiterii acestor mutări le interzice de atunci israelienilor să locuiască în aceste zone, însă un amendament adoptat în mod definitiv în cursul unui vot în noaptea de luni spre marţi, în Knesset, îi autorizează de-acum să revină în partea evacuată a nordului Cisiordaniei.

Acest vot face de-acum posibilă o eventuale legalizare de către autorităţile israeliene a unei colonii reînfiinţate fără aprobare - la Homesh -, singura dintre cele patru colonii evreieşti din zonă ai cărei locuitori au fost evacuaţi cu forţa în 2005, înainte ca armata să distrugă colonia.

Orice colonizare israeliană în Cisiordania este considerată ilegală în dreptul internaţional de către ONU.

Consiliul de Securitate al ONU le-a cerut, la 20 februarie, ”părţilor să dea dovadă de calm şi reţinere şi să se abţină de la orice act de provocare”, în contextul în care conflictul israeliano-palestinian pare să fi intrat într-o nouă spirală a violenţelor în urma intrării în funcţiune a unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, sub conducerea lui Benjamin Netanyahu.

Consiliul îşi reitera atunci opoziţia ”fermă faţă de orice măsuri unilaterale care ar obstrucţiona pacea, între altele construirea sau extinderea unor colonii de către Israel, confiscarea unor pământuri palestiniene şi «legalizarea» unor avanposturi de colonii”.

Coloniştii de extremă dreapta au transformat Homesh într-un simbol al luptei lor.

Un grup mic de activişti a înfiinţat acolo o ”yeshiva” - un institutu de studii talmidice- în 2009, evacuat de zeci de ori de atunci de către forţe de ordine - până când armata l-a lăsat să se instaleze.

În decembrie 2021, un fotograf AFP a văzut yeshiva, dar şi un dormitor - două instalaţii improvizate, constând din prelate puse peste rame de lemn - păzite straşnic de armata israeliană.

Ministrul israelian al Finanţelor Bezalel Smotrich - un locuitor al unei colonii israeliene din Cisiordania ocupată, care declara duminică că ”palestinienii nu există” - a salutat pe Twitter un vot ”istoric”.

”În noaptea asta începem să ştergem ruşinea expulzării şi să înaintăm regularizarea prezenţei noastre la Homesh”, a anunţat reprezentantul Gvernului Netanyahu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.