Colonelul Assimi Goita a depus luni jurământul şi a devenit preţedinte al Mali în perioada de tranziţie, menită să-i aducă pe civili la putere, în urma a două lovituri de stat, condamnate de către principalii parteneri ai acestei ţări-cheie în stabilitatea Sahelului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Jur în faţa lui Dumnezeu şi poporului din Mali să apăr cu loialitate regimul republican (...), să apăr acquis-ul democratic, să garantez unitatea naţională, independenţa patriei şi integritatea teritoriului naţional” a declarat colonelul Goita, purtând o uniformă de gală, în timp ce partenerii Mali cer militarilor garanţii cu privire la faptul că vor ceda locul civililor, în urma unor alegeri prevăzute la începutul lui 2022.

Ceremonia s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Conferinţe din Bamako (CICB), unde colonelul a susţinut un discurs.

Învestirea lui Assimi Goita ”este momentul în care dă asigurări şi îşi asumă solemn angajamente clare cu privire la desfăşurarea celor opt luni care au mai rămas până la tranziţie”, aprecia în weekend, sub protecţia anonimatului, un diplomat aflat în post la Bamako.

Nominalizarea unui premier pare iminentă, însă colonelul Goita ar putea anunţa că alegerile urmează să aibă loc anul viitor, ceea ce ar nemulţumi comunitatea internaţională, potrivit unor observatori.

Ambasadele occidentale au decis în general să trimită la învestire ”colaboratori” şi nu ambasadori, un ”semnal politic”, care nu este ”nici un boicot şi nicio o sancţiune”, potrivit sursei diplomatice citate.

Curtea Supremă a Mali l-a desemnat luna trecută pe acest colonel, care i-a demis din funcţie pe preşedintele Bah Ndaw şi pe premierul Moctar Ouane, drept preşedinte interimar.

”Situaţia ne oferă oportunitatea de a reaşeza procesul tranziţiei în direcţia dorită de către populaţie”, a declarat Goita, purtând o uniformă gri închis, scrie Reuters.

El s-a angajat să pună în aplicare ”măsurile necesare succesului tranziţiei, şi anume organizarea unor alegeri credibile, drepte şi transparente, care să aibă loc aşa cum s-a prevăzut”.

Franţa a anunţat săptămâna trecută că-şi suspendă operaţiunile militare comune cu forţele din Mali, o decizie menită să exercite presiuni asupra juntei pentru a restabili un guvern civil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.