Statele Unite ale Americii acuză Coreea de Nord că a furnizat în secret Rusiei obuze de artilerie pentru războiul din Ucraina, dar a ascuns adevărata destinaţie a transporturilor pretinzând că muniţia ar fi trimisă în ţări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, potrivit unor informaţii recent declasificate, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii americani cred că transporturile secrete nord-coreene – împreună cu dronele şi alte arme pe care Rusia le-a achiziţionat de la Iran – sunt o dovadă suplimentară că până şi arsenalele convenţionale de artilerie ale Moscovei s-au diminuat pe parcursul a celor opt luni de luptă.

Aceste informaţii recent declasificate apar la două luni după ce serviciile secrete americane au acuzat Rusia că este în curs de achiziţionare a milioane de rachete şi obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a le folosi pe câmpul de luptă.

”În septembrie, (Phenianul) a negat public că intenţionează să furnizeze muniţie Rusiei”, a declarat pentru CNN John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC).

”Cu toate acestea, informaţiile noastre indică faptul că RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) furnizează pe ascuns pentru războiul Rusiei din Ucraina un număr semnificativ de proiectile de artilerie, dar disimulează destinaţia reală a transporturilor de arme, încercând să facă să pară că ar fi trimise în ţări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord”, a explicat Kirby.

Oficialii americani nu au oferit dovezi care să susţină noile acuzaţii, iar informaţiile declasificate nu oferă detalii referitoare la numărul armelor livrate sau la modalitatea de plată.

”Vom continua să monitorizăm dacă aceste transporturi sunt primite”, a mai spus Kirby.

Efort continuu de aprovizionare a artileriei ruseşti

Oficialii americani subliniază că presupusul acord ruso-coreean este o dovadă că Rusia rămâne fără arme.

În urmă cu două săptămâni, directoarea serviciilor naţionale de informaţii, Avril Haines, a afirmat că acele controale internaţionale impuse exporturilort forţează Rusia să apeleze la ţări precum Iran şi Coreea de Nord pentru aprovizionare, inclusiv cu UAV-uri (n.r. vehicul aerian fără pilot), obuze de artilerie şi rachete.

”Ar putea fi o evoluţie semnificativă, pentru că una dintre provocări pentru Rusia este susţinerea focului de artilerie” în Ucraina, a spus Michael Kofman, directorul Programului de Studii Ruse din cadrul Centrului pentru Analize Navale. ”Armata rusă a epuizat probabil milioane de obuze până în acest moment”, a estimat el.

Rusia a ”compensat deficitul de oameni cu o folosire mult mai intensă a armamentului de foc”, spune Kofman, o strategie ”probabil foarte costisitoare”.

În săptămânile dinaintea obţinerii noilor informaţii, unii oficiali din armată şi serviciile secrete începuseră să creadă că Phenianul ar da înapoi în înţelegerea pe care o avea cu Rusia pentru furnizarea de arme. ei începuseră să prezinte situaţia drept pe o victorie a strategiei administraţiei Biden de a declasifica selectiv şi de a face publice unele informaţii secrete privind războiul Rusiei, crezând că atunci când Statele Unite au anunţat această înţelegere, tranzacţia pe care Phenianul nu a vrut să o dezvăluie a pus Coreea de Nord  într-o situaţie stânjenitoare.

Numai că, între timp, oficialii americani şi-au dat seama că, în ciuda faptului că neagă, Phenianul a continuat să sprijine Moscova, spun sursele CNN.

Oficialii americani au susţinut public că Rusia a fost nevoită să apeleze la Coreea de Nord şi Iran pentru arme, din cauza faptului că şi-a epuizat stocurile într-un conflict care s-a extins cu mult mai multe luni decât anticipase anterior. În acelaşi timp, controalele exporturilor efectuate de SUA şi Occident au îngreunat procesul de achiziţionare a componentelor tehnologice de care are nevoie pentru a-şi reface singură stocurile.

Noile informaţii potrivit cărora Rusia achiziţionează obuze de artilerie din Coreea de Nord sugerează că lipsurile sale sunt mai profunde decât în cazul muniţiei mai sofisticate, ghidate cu precizie, despre care oficialii americani şi occidentali spun de mult timp că reprezintă punctul slab al arsenalul rus.

Ce fel de arme are Coreea de Nord pentru Rusia

Coreea de Nord ar putea furniza Rusiei obuze de artilerie de 122 sau 152 de milimetri şi artilerie cu tuburi sau lansatoare multiple de rachete care ar fi compatibile cu sistemele Rusiei, a declarat Bruce Klingner, fost analist coreean la CIA, care lucrează în prezent pentru Fundaţia Heritage.

Totuşi, momentan nu este clar ce impact vor avea pentru Rusia, pe câmpul de luptă, obuzele de artilerie trimise de Coreea de Nord.

În 2010, Coreea de Nord a lansat 170 de obuze de 122 de milimetri asupra insulei Yeonpyeong din Coreea de Sud. Mai puţin de jumătate au lovit insula, iar dintre acestea, aproximativ un sfert au ratat detonarea – o rată mare de eşec care ”sugerează că unele muniţii de artilerie fabricate în RPDC, în special proiectilele (lansatoare de rachete multiple), suferă fie de un control slab al calităţii în timpul producţiei, fie condiţiile şi standardele de depozitare sunt precare”, potrivit unui raport din 2016 al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

”Ultima dată când au folosit aceste sisteme s-a dovedit că erau destul de inexacte. Era de aşteptat ca aceste sisteme din epoca sovietică să se învechească, aşa că vor începe să se strice”, puncta studiul menţionat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.