Candidata democrată la alegerile prezidenţiale din Statele Unite Hillary Clinton şi rivalul său republican Donald Trump s-au înfruntat luni seară în prima dezbatere electorală din campanie, în care au abordat în special teme economice şi de politică externă şi s-au întrerupt repetat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce s-au salutat cu o strângere de mână şi un zâmbet, cei doi rivali au trecut la atac. Clinton, care i s-a adresat rivalului său cu "Donald", a numit politicile fiscale ale omului de afaceri new-yorkez o economie care îi favorizează în primul rând pe cei bogaţi. În replică, Trump a acuzat-o pe democrată, căreia i s-a adresat cu formula "secretar Clinton", că este “numai vorbărie, fără acţiune”.

Cei doi s-au acuzat reciproc de distorsionarea faptelor şi de minciuni şi le-au cerut alegătorilor să consulte siteurile lor pentru cifrele reale.

“Am un sentiment că voi fi acuzată pentru tot”, a spus Clinton, prima femeie care a câştgat învestitura la prezidenţiale.

“De ce nu?”, a răspuns Trump.

Pe măsură ce dezbaterea s-a înfierbântat, cei doi au prezentat viziuni total opuse asupra economiei SUA.

“Planul pe care l-a prezentat Donald ar fi din nou economie orientată de la vârf spre bază. De fapt, ar fi cea mai extremă versiune: cele mai mari reduceri de taxe pe care le-am avut vreodată în această ţară, pentru cei mai bogaţi oameni”, a explicat ea.

Trump, un mogul imobiliar şi fost star de televiziune, care nu a fost ales niciodată în nicio funcţie, a criticat-o pe Clinton pentru politicile comerciale şi a avertizat că ea va aproba un acord comercial controversat cu ţările asiatice, deşi i s-a opus în campanie.

“Erai complet în favoarea lui, apoi ai auzit ce spuneam eu, cât este de rău, şi ai spus ‘Ei bine, nu pot câştiga această dezbatere’, dar ştii, dacă ai câştiga, l-ai aproba”, a declarat republicanul.

Clinton a respins afirmaţiile. „Ei bine, Donald, ştiu că trăieşti în propria ta realitate, dar nu aşa stau lucrurile”, a răspuns ea.

În primele 30 de minute ale dezbaterii, Clinton a reuşit să îl enerveze pe Trump, obligând-l să intre în defensivă, comentează AP. Ea a l-a acuzat că a “făcut galerie” pentru prăbuşirea industriei imobiliare şi că priveşte încălzirea globală drept o farsă.

Trump şi-a subliniat rolul de nou-intrat în politică, spunând sub semnul întrebării modul în care Obama şi administraţia lui Bill Clinton au gestionat economia. Evocând pierderea de locuri de muncă în industrie în state precum Michigan şi Ohio, Trump a subliniat că Hillary Clinton a făcut parte, într-un fel sau altul, din administraţie de 30 de ani. „De ce te gândeşti abia acum la aceste soluţii?”, a întrebat el.

Trump a fost întrebat de mai multe ori de ce a recunoscut abia recent că Obama s-a născut în Statele Unite. Ani de zile, el a fost promotorul ideii false că liderul de la Casa Albă s-a născut în afara SUA. “Şi-a început activitatea politică prin această minciună rasistă”, l-a acuzat Trump.

Trump a repetat acuzaţia falsă că Hillary Clinton a fost cea care a sugerat prima că Obama nu s-a născut în SUA, în timpul campaniei prezidenţiale din 2008.

Discuţiile au trecut rapid de la un subiect la altul, iar Trump a acuzat-o pe Clinton că le-a dezvăluit teroriştilor din Statul Islamic planul pentru a-i înfrânge, pentru că a folosit serverul personal de email atunci când era secretar de stat.

Cu toate acestea, Clinton şi-a asumat responsabilitatea pentru acest dosar, ceea ce nu i-a permis republicanului o prea mare marjă de manevră.

Trump a declarat că îşi va face publică declaraţia fiscală atunci când Clinton va face publice cele 33.000 de emailuri şterse. “Am făcut o greşeală folosind un (server –n.r.) privat de email”, a spus Clinton. “Cu siguranţă”, a întrerupt-o Trump. “Îmi asum responsabilitatea pentru aceasta”, a continuat ea.

De asemenea, Trump i-a acuzat pe Obama şi pe fostul său secretar de stat că nu au reacţionat faţă de Statul Islamic atunci când acesta era în primele stadii de formare.

Trump a insistat în repetate rânduri şi că s-a opus războiului din Irak înainte de invazia din 2003, deşi dovezile arată contrariul. În septembrie 2002, el a fost întrebat dacă susţine o posibilă invazie şi a răspuns ”Da, cred că da”.

De asemenea, republicanul s-a contrazis în ceea ce priveşte folosirea armelor nucleare dacă ar fi ales preşedinte. A spus mai întâi că “nu ar ataca primul”, dar şi că “nu poate elimina nicio opţiune de pe masă”.

Clinton a avertizat că Trump poate fi provocat prea uşor pentru a servi drept comandant suprem şi că poate fi implicat cu uşurinţă într-un război atomic.

“O persoană care poate fi provocată de un mesaj pe Twitter nu ar trebui să aibă degetele pe lângă codurile nucleare”, a spus ea.

“Această replică este puţin cam veche”, i-a răspuns Trump.

Clinton l-a acuzat pe Trump şi că are ceva de ascuns în privinţa taxelor. Ea a sugerat că omul de afaceri nu ar fi “pe cât de bogat spune” sau pe cât de darnic spune. Fosta şefă a diplomaţiei a mers până la a a lansa ipoteza că Trump nu şi-a plătit taxele federale.

Criticile lui Trump s-au transformat în atacuri lapersoană spre finalul dezbaterii. “Nu are aspectul fizic şi nu are rezistenţa” pentru a fi preşedinte.

Clinton a profitat de ocazie pentru a le aminti alegătorilor despre numeroasele comentarii controversate făcute de Trump despre femei. “Acesta este un bărbat care le-a numi pe femei porci, nătânge şi câini”, a spus ea.

Clinton, în vârstă de 68 de ani, a purtat un costum cu pantaloni şi sacou roşii, în timp ce Trump, în vârstă de 70 de ani, a ales un costum închis la culoare, cu cravată albastră pentru întâlnirea care ar putea decide rezultatul cursei pentru Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.