Poliţia antirevoltă a tras cu gaze lacrimogene şi a lovit protestatarii cu bastoane în republica rusă Başchiria (Başkortostan), miercuri, după ce un important activist local pentru drepturile omului a fost condamnat la patru ani de închisoare într-o colonie penală, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciocnirile au izbucnit între poliţie şi o mulţime mare de oameni care se adunaseră pentru a-l susţine pe activistul Fail Alsinov. După un proces la care presa nu a avut acces, un tribunal l-a găsit vinovat de incitare la ură etnică, acuzaţie pe care acesta a negat-o.

În înregistrările video publicate pe reţelele sociale se văd oameni care strigă "Gaz!" şi se îndepărtează. Un videoclip arată un şir de poliţişti care lovesc cu bastoane în mulţime. Într-o altă înregistrare, o femeie se ceartă cu poliţia cerându-i să nu mai bată o persoană întinsă la pământ.

Protestele de amploare în Rusia sunt extrem de rare din cauza riscului de arest pentru orice adunare pe care autorităţile o consideră neautorizată. Mii de persoane au fost reţinute în ultimii doi ani pentru că s-au opus războiului din Ucraina.

Momentul este sensibil pentru autorităţi - este începutul unei campanii electorale în care preşedintele Vladimir Putin încearcă să obţină un nou mandat de şase ani. În timp ce victoria lui Putin nu este pusă la îndoială, analiştii spun că vor exista presiuni asupra şefului regional al Başkortostanului, Radi Habirov, pentru a ţine situaţia sub control, evitând o situaţie jenantă pentru Kremlin.

Alsinov a fost acuzat că a insultat muncitorii imigranţi într-un discurs pe care l-a ţinut în aprilie 2023 la un protest faţă de planurile de exploatare a aurului în Başchiria, o republică situată în regiunea munţilor Urali, din sudul Rusiei, la graniţa dintre Europa şi Asia.

Susţinătorii săi au declarat că dosarul împotriva lui a fost o răzbunare întârziată pentru rolul său în protestele care au avut loc cu mai mulţi ani în urmă, în care activiştii au blocat cu succes planurile de exploatare minieră pe un deal pe care localnicii îl consideră un loc sacru.

"Mulţumesc enorm tuturor celor care au venit să mă susţină. Nu voi uita niciodată acest lucru. Nu îmi recunosc vina. Am luptat întotdeauna pentru dreptate, pentru poporul meu, pentru republica mea", a declarat Alsinov după verdict pentru agenţia de presă online RusNews.

Oamenii din mulţime au strigat "Ruşine!" şi "Nu vom renunţa, Fail". Imagini video arată protestatari care aruncă în poliţie cu bulgări de zăpadă care se izbesc inofensiv de scuturile lor antirevoltă.

Agenţiile de presă independente de limbă rusă au declarat că poliţia a efectuat arestări, dar numărul persoanelor reţinute nu se cunoaşte.

Din înregistrările video a reieşit că până la câteva mii de persoane s-au adunat în sprijinul lui Alsinov - o participare numeroasă în mica aşezare Baimak, situată la 1.380 km est de Moscova, unde a avut loc procesul.

Başchiria, o regiune producătoare de ţiţei, cu 4,1 milioane de locuitori, este una dintre cele peste 80 de entităţi care alcătuiesc Federaţia Rusă.

Alsinov a fost unul dintre liderii Başkort, o mişcare de bază pentru păstrarea culturii, limbii şi identităţii etnice a populaţiei din regiune. Mişcarea a fost interzisă ca organizaţie extremistă în 2020.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.