Timp de câteva săptămâni, întrebarea cine va conduce imperiul lui Silvio Berlusconi, după ce magnatul a murit luna trecută, a făcut obiectul multor speculaţii, dar suspansul a fost risipit după ce testamentul său a fost făcut public confirmând că holdingul familiei nu a fost împărţit în mod egal între cei cinci copii ai fostului premier italian, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin testament, Silvio Berlusconi a cedat pachetul majoritar de acţiuni al holdingului familiei, Fininvest, celor mai mari doi copii ai săi, Marina şi Pier Silvio. Aceştia vor deţine împreună 53% din firma familiei.

Silvio Berlusconi, care a fost de patru ori prim-ministru, a murit la 12 iunie din cauza leucemiei. Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Italia, averea sa considerabilă provine din afaceri în domeniul imobiliar, al televiziunii, al cinematografiei şi al sportului. Dar el nu a indicat niciodată în mod public cine ar trebui să conducă imperiul său de afaceri după ce nu va mai fi.

Conform testamentului, el nu şi-a distribuit acţiunile în mod egal între cei cinci copii ai săi, care primesc automat toţi câte 15,8%.

Marina şi Pier Silvio sunt copiii săi din prima căsătorie şi vor primi acţiuni mai mari decât ceilalţi trei copii pe care îi are cu cea de-a doua soţie - Barbara, Eleonora şi Luigi. Cei doi copii mai mari au deţinut funcţii de conducere în cadrul afacerii de familie încă de la începutul anilor 1990. Anterior, ei au anunţat într-un comunicat că "niciun acţionar nu va exercita un control indirect individual global asupra Fininvest".

Berlusconi a lăsat, de asemenea, 100 de milioane de euro Martei Fascina, partenera sa în momentul decesului, care era cu 53 de ani mai tânără decât el. Nu au fost căsătoriţi, dar pe patul de moarte s-a referit la ea ca fiind soţia sa. Într-o scrisoare care a fost inclusă în testamentul său, el a avertizat-o: "Oricare ar fi suma, fii pregătită. Se va spune că este prea mult sau că nu este suficient. Niciodată că este corect".

Fratele lui Berlusconi, Paolo, primeşte, de asemenea, 100 de milioane de euro, în timp ce Marcello Dell'Utri, un colaborator apropiat al defunctului prim-ministru, va avea 30 de milioane de euro.

Nu este încă clar cum vor fi împărţite alte multe bunuri de valoare care i-au aparţinut lui Berlusconi. Numeroasele sale vile de lux ar putea fi dificil de împărţit în mod egal urmaşilor săi. Vila San Martino din Arcore, situată la nord-est de Milano, are o suprafaţă de 3.500 mp şi datează din secolul al XVIII-lea. De asemenea, are case la Lacul Maggiore, la Roma, la Cannes, în Caraibe şi în alte locuri.

"Bijuteria Coroanei" în ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare ale lui Berlusconi este Villa Certosa, un conac din Sardinia pe care l-a cumpărat în anii 1970. Acolo a găzduit lideri mondiali, de la Vladimir Putin la George W. Bush. Vila are 126 de camere şi arată ca un parc tematic, având inclusiv un vulcan fals care erupe lavă. Valoarea sa este estimată la 259 de milioane de euro.

Silvio Berlusconi a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai influenţi oameni din istoria Italiei. În ultimii 50 de ani, personalitatea sa a dominat parlamentul, mass-media, fotbalul, dar şi omul de rând.

Testamentul său a inclus o scrisoare scrisă de mână către copiii săi, care se încheie cu aceste cuvinte: "Mulţumesc, cu multă dragoste pentru voi toţi, tatăl vostru".

Persoane apropiate familiei l-au descris pe Berlusconi ca fiind "lipiciul" care i-a ţinut uniţi pe copiii săi. Marea întrebare este dacă această unitate a familiei poate fi menţinută acum că Berlusconi a plecat dintre cei vii şi ce impact ar putea avea acest lucru asupra viitorului imperiului său de afaceri.

CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE - Silvio Berlusconi, născut pentru celebritate şi scandal: De la cântăreţ, la om de afaceri miliardar şi politician care a condus patru guverne

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.