Preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit joi, la Beijing, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat agenţia oficială China Nouă, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi lideri europeni se află în capitala chineză pentru un summit între Uniunea Europeană şi China, care se va concentra în special pe dezechilibrul comercial dintre cei doi parteneri, care s-a accentuat în ultimii ani.

Summitul - prima întâlnire faţă în faţă în mai bine de patru ani - are loc într-un moment de reînnoire a schimburilor diplomatice între Bruxelles şi Beijing, după pandemia Covid-19, care a izolat China de restul lumii.

De câteva luni, mai mulţi comisari europeni s-au deplasat în această ţară pentru a reînnoi dialogul.

Dar există încă multe zone de divizare între UE şi principalul său partener economic, de la deficitul comercial important la războiul din Ucraina.

Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârşit un dezechilibru în comerţul său cu China, a avertizat marţi Ursula von der Leyen, afirmându-şi totodată preferinţa pentru "soluţii negociate".

O reechilibrare a schimburilor comerciale este, de asemenea, în interesul Chinei, a subliniat ea, adăugând că Beijingul trebuie acum să "examineze cu atenţie" opţiunile aflate pe masă.

Acest summit UE-China este un "summit al opţiunilor", a insistat ea, iar "o serie de alegeri pozitive pot fi făcute pentru a îmbunătăţi situaţia".

Von der Leyen a subliniat că deficitul comercial al Uniunii Europene cu China s-a dublat în doi ani, atingând cifra record de 390 de miliarde de euro în 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.