Un avocat chinez al drepturilor omului a fost acuzat că „incită la subminarea autorităţii statului” şi va fi ţinut în izolare, departe de casa lui, a declarat avocatul acestuia, conform France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yu Wensheng, în vârstă de 50 ani, a fost iniţial acuzat că „perturbă un serviciu public” atunci când a fost reţinut de 12 poliţişti în faţa apartamentului său, în momentul în care se pregătea să îşi ducă fiul la şcoală pe 19 ianuarie.

Dar sâmbătă poliţia din oraşul Xuzhou, din provincia Jiangsu, au adăugat o acuzaţie mai importantă: subminarea autorităţii statului. Pedeapsa maximă pentru o astfel de infracţiune este de 15 ani, de cinci ori mai lungă faţă de cazul primei acuzaţii aduse avocatului, conform avocatului apărării, Huang Hanzhou.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Poliţia a spus familiei că Yu va fi ţinut „sub supraveghere rezidenţială într-o locuinţă special alocată acestui caz".

Cunoscut pentru faptul că a dat în judecată guvernul de la Beijing pentru poluarea din oraşul său, Yu a fost întotdeauna o voce importantă în lupta pentru reforme, în pofida eforturilor preşedintelui Xi Jinping de a limita acţiunile activiştilor.

Cu câteva ore înainte să fie reţinut, Yu a distribuit o scrisoare deschisă în care cerea cinci reforme vizând Constituţia Chinei, inclusiv instituirea unor alegeri cu mai mulţi candidaţi la preşedinţie.

Sub umbrela  „supravegherii rezidenţiale” sunt aduşi cei care pun în pericol securitatea naţională iar suspecţii pot fi reţinuţi până la şase luni într-o locaţie necunoscută, fiind vorba de o închisoare neoficială fără acces la avocaţi.

Patric Poon, cercetător la Amnesty International, susţine că Yu riscă să fie torturat. De altfel, Yu susţine că în 2014 a fost închis şi torturat pentru 99 de zile pentru că a „perturbat liniştea publică”

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.