Douăzeci şi nouă avioane de război chineze au intrat, marţi, în zona autodeclarată de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului, potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul taiwanez al Apărării a precizat că avioanele Forţelor Aeriene ale Armatei Republicii Populare Chineze (PLA) reprezintă o combinaţie de avioane de luptă, avioane de avertizare timpurie şi control, avioane de război electronic, avioane antisubmarin, avioane de informaţii electronice şi avioane de realimentare.

Incidentul are loc la mai puţin de o lună după ce China a trimis 30 de avioane de război într-o misiune similară.

Drept răspuns, armata taiwaneză a trimis avioane de luptă pentru a avertiza avioanele chineze, a emis avertismente radio şi a desfăşurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activităţile, a adăugat Ministerul Apărării.

Taiwan şi China au fost guvernate separat de când naţionaliştii învinşi s-au retras pe insulă la sfârşitul Războiului Civil Chinez, acum mai bine de 70 de ani.

Dar Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la guvernare, consideră insula autoguvernată ca parte a teritoriului său, în pofida faptului că nu a controlat-o niciodată.

Beijingul nu a exclus forţa militară pentru a cuceri Taiwanul şi a menţinut presiunea asupra insulei democratice în ultimii ani, organizând zboruri frecvente cu avioane de război către ADIZ.

O zonă de apărare aeriană este impusă unilateral şi este distinctă de spaţiul aerian suveran, care conform dreptului internaţional se extinde la 22 de kilometri depărtare de ţărmul unui teritoriu.

Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA o defineşte ca ”o zonă desemnată a spaţiului aerian deasupra uscatului sau apei în care o ţară necesită identificarea imediată şi pozitivă, localizarea şi controlul traficului aerian al aeronavelor în interesul securităţii naţionale a ţării”.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.