China a criticat Canada pentru afirmaţii „iresponsabile” marţi după ce premierul canadian Justin Trudeau a acuzat Beijingul că pedepseşte în mod „arbitrar” un cetăţean canadian pentru contrabandă cu droguri, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trudeau a declarat că aliaţii Canadei ar trebui să fie „extrem de îngrijoraţi” că Beijingul a ales să aplice „arbitrar” pedeapsa cu moartea.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din China, Hua Chunying, a criticat aceste afirmaţii.

„Comentariile acestei persoane canadiene relevante arată lipsa unor cunoştinţe de bază privind sistemul legal”, a afirmat ea.

Chunying a criticat Canada şi pentru că a emis o avertizare privind călătoriile în China, prin care îşi notifica cetăţenii privind riscurile unor implementări arbitrare ale legii. Hua a precizat că Ottawa ar trebui să le amintească propriilor cetăţeni să nu facă contrabandă cu droguri în China.

„Facem apel la Canada să respecte statul de drept, să respecte suveranitatea Chinei, să îşi corecteze greşelile şi să se oprească din a face afirmaţii iresponsabile”, a declarat ea.

Zhang Dongshuo, avocatul lui Robert Schellenberg, canadianul condamnat la moarte, a declarat marţi că clientul său va face apel, argumentând că tribunalul nu ar fi trebuit să îi mărească sentinţa iniţială de 15 ani în închisoare pentru că nu au fost aduse noi dovezi.

Condamnat, în primă instanţă, pe 20 noiembrie, la Dalian, în nordul Chinei,  la 15 ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 150.000 de yani (19.000 euro), Schellenberg a făcut apel.
Însă acest demers s-a întors împotriva sa, iar Înalta Curte din provincia Liaoning (nord-est) a apreciat că verdictul este prea ”indulgent” şi a dispus, în decembrie, un nou proces.
Robert Schellenberg a declarat luni, la bară, că a venit în China după ce a călătorit în Laos, Myanmar, Malaysia, Singapore şi Thailanda.
El a spus că un prieten i-a recomandat un taducător turistic, un chinez, pe nume Xu Qing.
Canadianul declară că a fost implicat, apoi, fără să ştie, într-o reţea internaţională de trafic de droguri.
”Acest caz îl priveşte pe Xu Qing. Este un traficant internaţional de droguri şi un mincinos”, a declarat Robert Lloyd Schellenberg la bară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.