China a anunţat luni retragerea aplicaţiei folosite în trasarea deplasărilor locuitorilor şi pentru a se asigura că nu se aflau într-o zonă afectată - un nou simbol al abandonării de către Beijing al politicii ”zero covid”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aplicaţia - denumită ”Harta deplasărilor” folosea semnalul telefonic şi le permitea utilizatorilor să dovedească locul - hotel, birouri, etc. - în care se aflau în ultimele şapte zile 

Aplicaţia afişa lista oraşelor sau districtelor în care persoana respectivă a fost. În cazul în care niciunul nu era clasat ”cu risc mare” - un număr mare de cazuri -, aplicaţia afişa o săgeată verde, însemnând autorizarea trecerii.

SFÂRŞITUL STRATEGIEI ”ZERO COVID”

”Harta deplasărilor” - aflată în responsabilitatea Guvernului central - urmează să fie dezactivată începând de la miezul nopţii de marţi, la peste doi ani după ce a fost lansată, se anunţă într-un comunicat oficial.

Această decizie intervine la mai puţin de o săptămână după ce China a anunţat o relaxare - bruscă şi radicală - a măsurilor sanitare, o îndepărtare foarte clară de la politica sa ”zero covid” -, menită să evite orice deces din cauza covid-19.

Miercuri China a anunţat oprirea plasării în carantină la scară mare şi a plasării sistematice a persoanelor testate pozitiv covid-19 în centre de cerantină - instituţii denunţate puternic, cu un confort foarte variabil.

Bilanţul oficial al covid-19 a scăzut în ultimele zile - potrivit bilanţului oficial -, însă acesta nu reflectă realitatea actualul val al epidemiei.

Acest bilanţ ia în calcul numai testele PCR efectuate de către laboratoare şi nu şi auto-testele efectuate acasă - pe care majoritatea locuitorilor nu le declară.

Specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan, una dintre principalele figuri din China în lupta împotriva covid-19, a anunţat duminică faptul că varianta omicron a SARS-CoV-2 se ”răspândeşte rapid” în ţară.

”Harta deplasărilor”, o aplicaţie naţională folosită adesea în deplasări între provincii, funcţiona în paralel cu aplicaţii locale - principalele aplicaţii folosite zilnic în vederea accesului în restaurante, magazine şi instituţii.

”Ciao, ciao! Toate astea semnalează sfârşitul unei epoci. Şi începutul uneia noi”, reacţiona luni un utilizator pe reţeaua de socializare Weibo, un ton general al comentariilor.

Alţi utilizatori se întreabă ce se va întâmpla cu masa de date colectată de aplicaţie. ”Sper că vor exista mijloace şi măsuri de deconectare şi ştergere a tuturor acestor (informaţii)”, subliniază un utilizator.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.