China ”intenţionează” să atace Taiwanul, însă nu până la sfârşitul acestui deceniu, estimează un expert în probleme din regiunea Asia-Pacific de la Departamentul american al Apărării, Ely Ratner, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unor audieri în puternică Comisie a Afacerilor Externe din cadrul Senatului american, Ely Ratner, însărcinat cu probleme în regiunea Asia-Pacific la Departamentul Apărării, a reiterat că Beijingul ”are intenţia” de a ataca Taiwanul.

”Însă cred că putem ajunge la sfârşitul acestui deceniu fără ca ei (chinezii) să compită o agresiune majoră în Taiwan”, a estimat el.

Beijingul consideră că Insula Taiwan, cu 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile pe care nu a reuşit să le reunifice cu restul teritoriului chinez după Războiul Civil chinez din 1949.

El vede cu ochi răi o apropiere, în ultimii ani, între autorităţile taiwaneze şi Statele Unite, care furnizează insulei o susţinere militară împotriva Beijingului de zeci de ani.

În august, China a efectuat exerciţii militare importante în jurul Taiwanului, într-o demonstraţie de forţă fără precedent, ca represalii faţă de o vizită pe insulă a lui Nancy Pelosi, la acea vreme preşedinta Camerei americane a Reprezentanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.