Beijingul urmează să impună - duminică - o zonă de excludere aeriană, la nord de Insula Taiwan, din cauza unor ”activităţi spaţiale”, care va restrânge zborurile în zona respectivă timp de o jumătate de oră - o decizie unilaterală chineză -, anunţă miercuri Ministerul taiwanez al Transporturilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”China a instituit în mod unilateral o zonă de excludere aeriană în zonele de convergenţă a multor rute internaţionale, din cauza unor «activităţi spaţiale»”, anunţă ministerul taiwanez.

Închiderea zonei urmează să dureze timp de 27 de minute - de la ora locală 9.30 (4.30, ora României) şi până la ora locală 9.57 (4.57, ora României), duminică, precizează el.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Această zonă de excludere aeriană nu pare să aibă legătură cu exerciţii militare,

Ministerul taiwanez al Transporturilor a precizat că Beijingul va impune această excludere aeriană la nivelul unor ”zone de convergenţă a numeroase rute internaţionale”, din cauza unor ”activităţi spaţiale”.

Beijingul a anunţat iniţial o închiderea de trei zile, dar şi-a schimbat apoi planurile, în urma obiecţiilor Taipeiului.

Ministerul taiwanez al Transporturilor a informat China comunistă că această măsură ”va antrena riscuri uriaşe şi inutille la adresa zborutilor din regiune şi va aduce atingere drepturilor şi intereselor aviaţiei internţaionale”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului japonez a anunţat anterior că Guvernul nipon a fost informat cu privire la instituirea unei zone de excludere aeriană pe o perioadă de trei zile.

”Autorităţile chineze ne-au informat cu privire la desemnarea unei zone care ar putea afecta securitatea zborurilor aeriene din cauza activităţilor aerospaţiale de la 16 la 18 aprilie”, a anunţat Hirokazu Matsuno.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.