China nu va face ”nicio concesie” în privinţa Taiwanului, subliniază vineri ministrul chinez de Externe Qin Gang, care denunţă drept ”absurde” criticile Occidentului în acest dosar, care ”calcă în picioare suveranitatea chineză” şi ameninţă că deschid calea unor ”consecinţe periculoase”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit să o reunifice cu teritoriul chinez după Războiul Civil chinez din 1949.

Armata chineză a organizat în aprilie manevre, timp de trei zile, în jurul insulei, în urma unei întâlniri în Statele Unite a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, şi preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, oaia neagră a Beijingului, care provine dintr-un partid separatist.

Uniunea Europeană (UE), Statele Unite şi G7 au avertizat ulterior Beijingul şi l-au îndemnat să menţină statu-quoul în Strâmtoarea Taiwan, care desparte teritoriul insulei de China continentală.

”Auzim adesea declaraţii ciudate care pretind că China sfidează ordinea internaţională, fondată pe reguli, şi încearcă să modifice unilateral statu-quoul în Strâmtoarea Taiwan prin forţă sau coerciţie”, a declarat vineri Qin Gang.

”Această logică este absurdă, iar consecinţele ei sunt periculoase”, a ameninţat el la un Forum diplomatic, la Shanghai.

El a denunţat o ”definiţie” a statu-quoului a Occidentului care ”calcă în picioare suveranitatea chineză”.

Beijingul exercită o puternică presiune militarăb şi economică asupra Taipeiului, după instalarea la putere, în 2016, a lui Tsai Ing-wen.

China este nemulţumită de apropierea din ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi anumite ţări din Occident, dar mai ales faţă de Statele unite, pe care o consideră o ameninţare la adresa integrităţii sale teritoriale.

”Nu vom face nicio concesie celor care încearcă să pună în dificultate suveranitatea şi securitatea Chinei. Oricine se va juca cu focul în problema Taiwanului va ajunge să se ardă”, a ameninţat Qin Gang.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat uniunea Europeană (UE), într-un interviu acodat cotidianului economic Les Échos, la începutul lui aprilie, în urma unei vizite de stat în China, să nu urmeze Statele unite sau China în problema Taiwanului.

”Nu vrem să intrăm într-o logică de la un bloc la altul”. a declarat el, părând să se refere la Statele Unite.

Declaraţiile sale au fost criticate pe ambele maluri ale Atlanticului de către lideri politici, care le consideră o critică la adresa aliatului tradiţional american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.