China anunţă că a efectuat duminică, în ziua de Crăciun, exerciţii militare în apropierea Taiwanului - pe care îl revendică - ca răspuns al unor ”provocări” şi ”complicităţii” Statelor Unite cu autorităţile insulei, fără să precizeze numărul aparatelor mobilizate şi nici locul exact al acestor manevre, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China consideră că Taiwanul - cu 24 de milioane de locuitori - este una dintre provinciile sale pe care nu a reuşit încă să le reunifice cu restul teritoriului după încheierea Războiului Civil chinez din 1949.

Ea este nemulţumită de o apropiere, în ultimii ani, între autorităţile taiwaneze şi Statele Unite, care furnizează insulei - de mai multe zeci de ani - o susţinere militară împotriva Beijingului.

Armata populară de Eliberare (APL) ”a efectuat, în spaţiul maritim şi aerian din jurul Insulei Taiwan patrule comune de pregătire de luptă la care au luat parte mai multe servicii, dar şi exerciţii interarmate de atac”, anunţă un purtător de cuvânt al Teatrului de Operaţiuni din Est, Shi Yi.

”Este vorba despre un răspuns ferm împotriva consolidării complicităţii dintre Statele Unite şi autorităţile taiwaneze şi despre provocările lor”, subliniază el într-un comunicat.

APL a publicat imagini ale unui bombardier, unei nave de război şi un peisaj aerian dintr-un cockpit de avion, prezentat drept un lanţ muntos din Taiwan.

Această din urmă imagine vrea să sublinieze că aeronava s-a apropiat relativ mult de coastele taiwaneze.

Această apropiere între Statele Unite şi Taiwan - care a început în timpul fostului preşedinte american Donald Trump - a condus la o tensionare a relaţiilor chinezo-americane.

Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat sâmbătă, în Ajunul Crăciunului, ”opoziţia fermă” după adoptarea unei legi americane a Apărării - ”National Defense Authorization Act” - care autorizează un ajutor militar şi o vânzare de armament în valoare de zece miliarde de dolari către Taiwan.

În august, APL a procedat la exerciţii militare foarte importante în jurul Taiwanului, o demonstraţie de forţă fără precedent, ca represalii faţă de o vizită pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane, Nancy Pelosi.

Diplomaţia chineză a denunţat acest gest drept o provocare, întrucât Statele Unite s-au angajat în mod oficial să recunoască Guvenul comunist de la Beijing drept singurul reprezentant legitim al Chinei.

Autorităţile chineze privilegiază o ”reunificare paşmică” cu insula, însă nu au renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a o cuceri, dacă aceasta îşi declară independenţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.