Guvernul chinez dezminte vineri că este implicat în vreo stocare ilegală de date personale pe servere de pe teritoriul chinez, după ce Uniunea Europeană (UE) a deschis o anchetă împotriva TikTok în acest sens, relatează AFP.
”Guvernul chinez acordă o mare importantţă confidenţialităţii şi securităţii datelor şi le protejează conform legii”, a declaart o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Mao Ning.
Beijingul ”nu a cerut nicodată şi nu va cere nicodată întreprinderilor sau particularilor să colecteze sau să stocheze ilegale date”, a subliniat ea.
”Sperăm ca partea europeană să respecte economia de piaţă şi concurenţa loială şi să ofere un mediu comercial echitabil, drept şi nediscriminatoriu întreprinderilor din toate ţările”, a adăugat într-o conferinţă de presă regulată Mao Ning.
Autoritatea irlandeză de protecţia datelor (DPC), care acţionează în numele UE, a deschis joi o anchetă împotriva TikTok cu privire la stocarea unor date persoanle a utilizatorilor europeni - pe servere chineze -, care ar putea fi contrară legislaţiei.
Puternica platformă de partajare de video, care are 1,5 miliarde de membri, este propritatea grupului chnez ByteDance.
TikTok se află de ani de zile în vizorul guvernelor din Occident, care se tem de legăturile acestuia cu Beijingul şi de o posibilă folosire a datelor utilizatorilor săi în scopuri de spionaj sau de propagandă.
DPC a sancţionat TikTok cu o amendă în valoare de 530 de milioane de euro la începutul lui mai, pentru că a eşuat să garanteze o protecţie suficientă a datelor personale ale europenilor - accesibile la distanţă din China, dar stocate în afara Chinei.
În cadrul acestei anchete, TikTok a recunoscut că unele date europene nu au fost făcute accesibile, ci stocate în China şi au fost şterse între timp.
Întreprinderea a evocat o problemă tehnică şi dă asigurări că ”nu a primit niciodată vreo cerere” a autorităţilor chineze şi şi că nu i-a ”furnizat niociodată date ale utilizatorilor europeni”.
Însă, potrivit DPC, ea nu a fost în măsură să propună garanţii împotriva unui posibil acces al autorităţilor chineze la aceste date, prin intermediul legilor antiterorismului şi contraspionajului.
Obiectivul noii investigaţii ”este să stabilească dacă reţeaua de socializare şi-a respectat obligaţiile în virtutea RGPD (Regulamentului European de Protecţia Datelor), în contextul transferurilor de-acum în discuţie”, a precizat joi DPC.
Acest organism acţionează în numele UE, deoarece sediul european al TikTok, ca al majorităţii giganţilor tehnologiei, se află în Irlanda.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.