China denunţă marţi o ”hărţuire” a Statelor Unite şi pozează în apărătoarea multilateralismului la o reuniune diplomatică a zeci de ţări din America Latină, cu care caută să-şi consolideze relaţiile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis credite în valoare de miliarde de euro în vederea dezvoltării zonei şi o cooperare mai aprofundată în domeniul energiei, infrastructurii şi educaţiei.

Un simbol al unei intensificări în ultimii ani a relaţiilor politico-economice cu această regiune, gigantul asiatic a deschis marţi, la Beijing, această mare reuniune la care iau parte zeci de ţări membre ale Comunităţii Statelor Latino-Americane şi din Caraibe (CELAC).

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Această reuniune, la care participă preşedintele brazilian Lula, este o ocazie pentru ca China să ceară un front comun împotriva războiului drepturilor vamale lansat de către preşedintele american Donald Trump.

America Latină a devenit un câmp de luptă diplomatică între Beijing şi Washington în ultimii ani, iar ţările latino-americane sunt supuse cu regularitate unor presiuni americane pentru a-şi alege tabăra.

Xi Jinping s-a străduit marţi dă prezinte China drept un partener fiabil şi respectuos - la o zi după ce Statele Unite şi China au anunţat un acord în vederea unei reduceri drastice, timp de 90 de zile, a taxelor vamale pe care şi le-au impus reciproc.

”Nimeni nu poate câştiga un război al taxelor vamale sau un război comercial”, a declarat el în ceremonia de deschidere, în faţa unor lideri şi şefi ai diplomaţiei din state membre CELAC.

”Hărţuirea şi hegemonia nu duc decât la izolare”, a subliniat el.

”Doar în unitate şi prin cooperare ţările pot păstra pacea şi stabilitatea mondiale şi promova dezvoltarea şi prosperitatea în întreaga lume”, a subliniat el.

”MÂNĂ-N MÂNĂ”

El a promis că China va debloca un credit de 66 de miliarde de yuani (8,3 miliarde de euro) în favoarea ”dezvoltării” ţărilor din America Latină şi Caraibe.

Această sumă face parte dintr-un cadru mai larg al unei iniţiative vizând o consolidare a cooperării în domeniile infrastructurilor şi energiei curate.

China va colabora astfel mai mult cu America Latină în lupta antiteroristă şi împotriva crimei organizate transnaţionale, a anunţat Xi Jinping, şi va consolida schimburile umane prin intermediul unor burse de studii şi programe de formare.

În cadrul acordul chienzo-american anunţat luni, Statele Unite au acceptat să-şi scadă suprataxele vamale impuse produselor chinezeşti la 30%, iar China le va reduce pe ale sale la 10% la bunurile americane importate.

Acest acord marchează o dezescaladare importantă în acest război comercial bilateral. Însă acesta rămâne activ şi continuă să existe divergenţe între cele două puteri.

Şeful diplomaţiei chineze  Wang Yi a apreciat marţi, un ecou al declaraţiilor lui Xi Jinping, fără să numească Statele Unite, că o ”anumită putere modială” este ”obsedată” de legea celui mai puternic.

El a îndemnat ţările Americii Latine ”să acţioneze mână-n mână” cu Beijingul pentru a-şi apăra drepturile de o ţară care ”foloseşte taxele vamale ca pe o armă pentru a intimida alte ţări”.

ATAC LA ADRESA SUA

Între principalii lideri latino-americani prezenţi la Beijing se află Luiz Inacio Lula da Silva, care a sosit sâmbătă într-o vizitră de stat de cinci zile.

Lula a declarat la ceremonia de deschidere că America Latină nu vrea să ”repete istoria şi să înceapă un nou Război Rece”.

”Obiectivul nostru este să contribuim pozitiv la ordinea multilaterală pentru binele mondial şi să fim reprezentaţi aşa cum se cuvine”, a declarat el.

Fără să numească Statele Unite, preşedintele columbian Gustavo Petro a denunţat politica americană în domeniul economiei, tratamnentul migranţilor sau poziţia climatosceptică a Washingtonului şi a îndemnat la un ”schimb de la egal la egal între civilizaţii”, opusul ”imperialimsului”.

El anunţa săptămâna trecută că va semna o scrisoare de intenţie pentru ca ţara sa să adere la ”Noile Drumuri ale Mătăsii”.

Acest program - o axă centrală a strategiei Beijingului începând din 2013 în vederea unei creşteri a influenţei sale internaţionale - vizează să construiască infrastructuri maritime, rutiere şi feroviare, mai ales în ţări aflate în curs de dezvoltare.

Două treimi dintre ţările latino-americane au aderat la acest program.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.