China a avertizat luni că îşi va apăra cu orice preţ întreprinderile de sancţiuni americane impuse unui număr de nouă entităţi, acuzate de faptul că participă la reprimarea musulmanilor uiguri în nord-vestul ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un institut ştiinţific din cadrul Ministerului chinez al Securităţii Publice şi opt întreprinderi au fost introduse vineri pe o listă neagră a Washingtonului, care le impune restricţii de acces la tehnologia americană.

Întrebat despre acest lucru, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a îndemnat luni Washingtonul să revină asupra acestei decizii care ”se amestecă în afacerile Chinei şi dăunează intereselor sale”.

Beijingul ”va lua toate măsurile necesare în vederea apărării drepturilor şi intereselor întreprinderilor chineze”, a declarat el presei.

Departamentul american al Comerţului a amintit vineri, într-un comunicat, că Statele Unite au introdus deja, în octombrie, 28 de organizaţii guvernamentale şi comerciale chineze pe această listă neagră, reproşându-le faptul că sunt implicate într-o campanie de reprimare vizând uigurii.

Între cele opt întreprinderi vizate se află societatea specializată în supraveghere video - Hikvision -, dar şi Megvii Technology şi SenseTime, specializate în inteligenţa artificială.

Washingtonul, dar şi numeroase organizaţii de apărarea drepturilor omului, acuză China de faptul că a încarcerat peste un milion de membri ai acestei minorităţi musulmane în ”lagăre de reeducare” în regiunea Xinjiang.

Beijingul dezminte acest număr şi vorbeşte despre centre de formare profesională, menite să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să o îndepărteze de tentaţia islamismului şi terorismului.

Aceste sancţiuni intervin într-un context de creştere a tensiunilor diplomatice între Beijing şi Washington cu privire la pandemia covid-19

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.