China confirmă luni că a dat undă verde unei reluări a legăturilor aeriene cu Coreea de Nord, în urma unei anulări neexplicate a primului zbor comercial din 2020 al companiei naţionale nord-coreene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord a fost, în urmă cu trei ani, prima ţară care-şi închidea frontierele, în momentul în care în China vecină se înregistrau primele cazuri de îmbolnăviri cu un virus misterios ce avea să cauzeze pandemia covid-19.

Începând din ianuarie 2020, Phenianul îşi menţine frontierele închise, cu excepţii rare.

Un zbor al Air Koryo, aşteptat iniţial la Beijing luni, la ora locală 9.50 (4.50, ora României), a fost ”anulat”, s-a anunţat pe neaşteptate, la două ore de la presupusa oră a aterizării, a constatat AFP.

Mai multe publicaţii urmăreau acest zbor, care ar fi fost prima legătură comercială a Coreei de Nord cu străinătatea de peste trei ani.

Aeroportul Beijing-Capitală a declarat AFP că Air Koryo nu a dat nicio explicaţie acestei anulări.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, întrebat despre acest lucru, a confirmat o reluare a zborurilor între China şi Coreea de Nord.

”Partea chineză a aprobat planuri ale zborurilor companiei nord-coreene Air Koryo în legăturile Phenian-Beijing şi Beijing-Phenian”, a anunţat în faţa presei Wang Wenbin, fără să precizeze când s-a dat această autorizaţie.

SEMNE DE REDESCHIDERE

Birourile campaniei la Beijing erau închise luni, la o vizită AFP. Un bărbat moţăia înăuntru pe o canapea. Două portrete ale foştilor lideri ai Coreei de Nord se vedeau pe un perete.

Un al doilea bărbat a declarat AFP că ”nu ştie” de ce zborul Air Koryo a fost anulat. Această persoană, care nu s-a prezentat, a îndemnat la citirea Rondong Sinmun, un oficios nord-coreean, pentru informaţii ”precise”.

După trei ani de izolare din cauza covid-19, semne ale unei posibile redeschideri apropiate a frontierelor nord-coreene se mutiplică.

Luna trecută, oficiali ruşi şi chinezi au asistat la o defilare militară, la Phenian, primii străini care au viztat Coreea de Nord de ani de zile.

Coreea de Nord a trimis din China, săptămâna trecută, atleţi la o competiţie de taekwondo în Kazahstan.

Niciun atlet reprezentând Coreea de Nord nu a mai participat la vreo competiţie în străinătate de la începutul pandemiei.

”Există semne de redeschidere a frontierei de către Coreea de Nord”, declară AFP, la Seul, Ministerul sud-coreean al Unificării.

”Însă este şi mai dificil (în acest stadiu) să se stabilească dacă redeschiderea va fi completă sau treptată şi limitată”, potrivit Seulului.

Potrivit site-ului specializat în Coreea de Nord, NK, Air Koryo urmează să efectueze două zboruri, în zilele următoare, de la Vladivostok, în Rusia, la Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.