China ar putea profita de criza ucraineană şi încerca un gest ”provocator” în Asia, în contextul în care puterile occidentale sunt ocupate cu tensiunile cu Rusia, avertizează miercuri generalul Kenneth Wilsbach, comandantul Forţelor Aeriene americane la Pacific, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kenneth Wilsbach subliniază că susţinerea Rusiei de către Beijing în înfruntarea cu Occidentul în privinţa Ucrainei, ridică întrebări cu privirre la intenţiile Chinei în Asia.

”Dacă ne întrebăm «China va vedea ce se întâmplă în Europa şi (...) va încerca ceva în (regiunea) indo-pacifică», este în mod efectiv o îngrijorare”, a subliniat el în faţa unor jurnalişti la Salonul Aeronautic din Singapore.

”Sunt îngrijorat cu privire la faptul că ar putea vrea să profite”, a adăugat el.

”N-ar fi o surpriză să încerce ceva provocator, pentru a vedea cum reacţionează comunitatea internaţională”, estimează el.

Kremlinul este acuzat, după comasarea a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană, de pregătirea unei noi operaţiuni militare împotriva Ucrainei, după ce a anexat Crimeea în 2014.

Rusia respinge aceste acuzaţii şi dă asigurări că vrea să-şi asigure securitatea împotriva une ostilităţi a Ucrainei şi NATO.

Atunci când China şi-a exprimat susţinerea faţă de Rusia - într-o Declaraţie Comună, la începutul lui februarie, în care se opun extinderii NATO -, generalul Wilsbach a anunţat că a discutat cu colaboratori şi alte ”entităţi” din regiune despre ce implică acest lucru.

Forţele generalului Wilsbach, cu baza în Hawai, ar avea un rol-cheie în cazul izbucnirii unui război la Oceanul Pacific.

Beijingul este acuzat de ani de zile de provocarea unor tensiuni în regiune, în măsura în care China îşiconsolidează controlul unor insule şi atoli la Marea Chinei de Sud.

China revendică aproape toată această zonă, o recendicare contestată de către ţări riverane precum Malaysia, Vietnamul, Filipinele, Taiwanul sau sultanatul Brunei.

Statele Unite nu au revendicări cu privire la aceste zone, însă apără principoul libertăţii navigaţiei pe aceste rute strategice.

China şi-a sporit în ultimele luni presiunile asupra Taiwanului, pe care-l consideră o parte integrantă a teritoriului chinez şi a efectuat numeroase incursiuni cu avioane de vânătoare în Zona de identificare aeriană a Taiwanului.

Atunci când China examinează crize, în general, se uită dacă există ”o oportunitate de câştig”.

În ceea ce priveşte Ucraina, Beijingul are ”probabil mai multe opţiuni”, estimează comandantul Forţelor Aeriene americane la Pacific.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.