China a anunţat luni că impune - începând din august - noi restricţii exporturilor a doua metale rare - galiu şi germaniu - esenţiale în producerea cipurilor electronice, într-un nou episod al rivalităţii cu Statele Unite, relatează RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Galiul şi germaniul fac parte din viaţa de zi cu zi, prin fibra optică, tehnologia LED, celule fotovoltaice, termometre sau imageria medicală.

Aceste semiconductoare sunt esenţiale în funcţionarea multor aparate electronice şi sunt tot mai dificil de obţinut.

China, care este principalul producător de galiu şi de germaniu urmează să condiţioneze exportul de obţinerea unei licenţe în care sunt specificaţi destinatarul final şi obiectul întrebuinţării.

Aprovizionarea cu semiconductori a întreprinderilor care produc cipuri electronice devine tot mai complexă, iar din această cauză China şi Statele Unite duc o bătălie feroce pentru a-şi păstra suveranitatea în acest domeniu, în contextul în care cipurile cele mai performante au devenit elementul-cheie al electronicii civile şi militare.

Beijingul justifică aceste măsuri prin necesitatea ”apărării siguranţei şi intereselor naţionale”.

El nu citează Washingtonul, însă China doreşte astfel să-şi sporească autonomia în domeniul semiconductorilor.

Washingtonul a introdus în ultimii ani pe lista sa neagră întreprinderi chinezeşti, cu scopul de a le deconecta de la lanţuri de aprovizionare cu tehnologii americane, inclusiv cele mai avansate cipuri.

Statele Unite au consolidat în ultimele săptămâni restricţiile de exportare a semiconductorilor şi exercită presiuni asupra aliaţilor lor să facă acelaşi lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.