Preşedintele Consiliului European Charles Michel dă asigurări că Cei 27 rămân uniţi ”până în ultima secundă” a negocierilor post-Brexit cu Regatul Unit, în contextul în care Franţa ameninţă cu un veto, dacă nu-i convine un eventual acord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom rămâne pe poziţii până în ultimul moment, până în ultima secundă a acestui proces, pentru a garanta unitatea noastră”, a subliniat Michel vineri, în contextul în care au apărut tensiuni în rândul Celor 27 pe ultima linie dreaptă a negocierilor în problema pescuitului.

”În prezent există un proces de negocociere între negociatori europeni şi britanici” care discută, la Londra, de la începutul săptămânii, a amintit el.

”Vom vedea în următoarele ore sau în următoarele zile care vor fi viitoarele etape”, a adăugat Michel.

Preşedintele Consiliului European a precizat că Comisia Europeană (CE) va prezenta mai întâi rezultatul negocierilor, iar apoi statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor lua poziţie ”în funcţie de ceea ce se află pe masă”.

”Eu nu am intenţia să anticipez”, a avertizat el.

Germania, care deţine preşedinţia semestrială a UE, şi CE vor un acord ”cu orice preţ”, declară mai multe surse europene, însă anumite state membre UE - mai ales cele vizate de un acord cu privire la pescuit, cu Franţa şi Olanda în frunte - spun că preferă un ”no deal” unui ”acord prost”.

Europenii subliniază  că este necesar să se ajungă la un compromis săptămâna aceasta, pentru că altfel un eventual acord nu va putea di ratificat de Parlamentul European (PE) până la 1 ianuarie 2021, când regatul Unit, care a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, încetează să mai aplice normele europene.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier se afla în continuare în capitala britanică vineri, pentru a continua negocierile.

El ar putea prezenta un rezumat statelor membre vineridupă-amiaza, însă această intervenţie nu a fost confirmată încă.

Trei puncte blochează încheieea unui acord - accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile reclamate de Bruxelles Londrei în domeniul concurenţei şi modul în care vor fi soluţionate diferendele în viitorul acrod.

În lipsa unui acord care să le reglementeze relaţiile începând de la 1 ianuarie, schimburile regatulului cu Uniunea vor fi reglementate de către regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) - prin taxe vamale şi cote, un risc al unui nou şoc economic pe lângă cel cauzat de pandemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.