Departamentul american al Justiţiei a acuzat o cetăţeană rusă că a jucat un rol-cheie într-un plan susţinut de Kremlin care viza purtarea unui ”război al informaţiilor” contra Statelor Unite, inclusiv să influenţeze campania alegerilor de la jumătate de mandat de luna viitoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul a anunţat că a declanşat urmăriri penale împotriva Elenei Husainova, în vârstă de 44 de ani, acuzată de conspiraţie în vederea unui amestec în sistemul politic american, potrivit unei plângeri depusă la Alexandria, în statul Virginia, de departament.

Elena Husainova era directoarea contabilităţii unei operaţiuni - intitulate ”proiectul Lakhta” - finanţate de oligarhul rus Evgheni Viktorivici şi de două întreprinderi pe care le conduce - Concord Management and Consulting LLC şi Concord Catering.

Cu ajutorul unor reţele de socializare şi altor mijloace media, membrii acestei conspiraţii au purtat ”un război al informaţiilor contra Statelor Unite”, încercând să trezească neîncrederea faţă de candidaţi în alegeri şi în sistemul politic, acuză departamentul.

Concord Management şi Concord Catering se află între cele trei entităţi şi 13 cetăţeni ruşi inculpaţi de procurorul special Robert Mueller, în februarie, cu privire la un amestec în procesul electoral american, în perioada 2014-2016, în cadrul unei operaţiuni mutiforme vizând să-l susţină pe candidatul republican Donald Trump şi s o denigreze pe adversara sa democrată Hillary Clinton.

Actul de inculpare menţiona, în februarie, ”proiectul Lakhta”, însă nu şi o intervenţie în campania în vederea alegerilor de la jumătate de mandat, pe 6 noiembrie.

Agenţii de informaţii şi de securitate americane - Biroul directorului serviciilor naţionale americane de informaţii (ODNI), Departamentul Justiţiei (DoJ), FBI şi Departamentul Securităţii Interne - şi-au exprimat îngrijorarea faţă de eforturi ale Rusiei, Chinei, Iranului şi unor grupări străine de a interveni în alegerile în Congres şi alegerile prezidenţiale din 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.