Curtea de Apel de la Paris a recunoscut joi vina certificatorului TÜV Rheinland în dosarul protezelor mamare frauduloase PIP, după mai bine de zece ani de proceduri judiciare şi o serie de hotărâri contradictorii, şi a condamnat această societate germană la despăgubirea câtorva sute de victime ale acestui scandal sanitar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre era foarte aşteptată şi ar putea marca o cotitură în privinţa despăgubirii a zeci de mii de femei care au purtat aceste implanturi şi au apelat la justiţie.

Aceste proteze mamare low-cost au fost propuse unui nunăr de peste 30.000 de femei în Franţa.

Ele au cauzat cancer de sân.

Înainte de izbucnirea scandalului, în 2010, TÜV a asigurat certificarea necesară în vederea punerii pe piaţă a acestor proteze low-cost produse de PIP, o întreprindere înfiinţată de către Jean-Claude Mas.

Liderul mondial în controlul calităţii a efectuat apoi 13 controale la sedii ale firmei, în perioada octombrie 1997-ianuarie 2010, însă fără să constate vreodată nereguli în domeniul reglementării.

Însă, în martie 2010, înşelătoria fost scoasă la lumina zilei - 4.100 de proteze s-au spart şi au deversat gelul pe care-l conţineau în corpul persoanelor implantate, iar peste 2.700 de femei sufereau din cauza unor inflamaţii.

Numeroase implanturi au fost retrase în mod prevenitv - la care s-a constatat o rată de ”defectare” de 25%.

Dat în judecată cu privire la înşelătorie agravantă şi escrocherie, Jean-Claude Mas a fost condamnat, în 2013, la patru ani de închsoatre şi la plata unei amenzi în valoare de 100.000 de euro.

El a recunoscut înşelătoria, însă respinge în continuare natura perculoasă a ”gelului casei” neconform, folosit printr-o încălcare a reglementărilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.