Comentariile lui Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, privind comunitatea romilor arată dimensiunile rasismului în Europa, conform Centrului European pentru Drepturile Romilor, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tajani, membru al grupării de centru-dreapta Partidul Popular European, a declarat într-un interviu acordat Rai News că planul guvernului italian privind veniturile cetăţenilor „nu merge în direcţia bună”, adăugând că ele „vor ajunge în buzunarele romilor şi ale cetăţenilor străini, din UE sau din afara blocului european, nu în cele ale cetăţenilor italieni".

Un purtător de cuvânt al Centrului European al Drepturilor Romilor a declarat: „Îngrijorările preşedintelui parlamentului privind romii care primesc un venit minim garantat în Italia arată cât de adânc este rasismul instituţional şi cum percepe statul persoanele rome în Europa”.

„Romii sunt în Italia de peste 500 de ani. Dacă cei mai săraci romi ar beneficia de venit minim garantat, ar fi un început către reparaţii faţă de măsurile represive, evacuările forţate, taberele segregate şi discriminarea la scară largă din partea guvernului italian faţă de romi”, a adăugat el.

Comentariile lui Tajani au fost criticate şi de unii membri ai Parlamentului European, însă conducerea Partidului Popular European nu le-a condamnat.

Europarlamentarii Romeo Franz şi Sven Giegold, din Partidul Verde, au cerut „scuze publice din partea domnului Tajani”. Franz a declarat că afirmaţiile lui Tajani „sugerează că el nu vede romii ca fiind cetăţeni italieni”.

Philipe Lamberts, co-preşedintele Partidului Verde, a discutat cu Tajani privind comentariile sale miercuri în Parlamentul European, la Strasbourg. Tajani a afirmat că a fost înţeles greşit şi că el critica veniturile cetăţenilor în general şi nu ideea specifică de a acorda bani romilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.