Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Radio Europa Liberă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Rafael Grossi a precizat într-o declaraţie că, în ciuda pierderii conectivităţii, centrala primeşte energie electrică de la reţea printr-un sistem de rezervă.
 
O echipă de experţi ai AIEA prezentă la centrală a fost informată de către membrii personalului de exploatare că linia a fost deconectată în jurul orei locale 4 dimineaţa, a precizat Grossi.
 
Experţii AIEA au raportat că centrala primea electricitate externă prin intermediul postului de comutaţie al unei centrale termice din apropiere, în cadrul unui sistem de rezervă, a fost restabilită săptămâna trecută, a precizat Grossi.
 
Deşi cele şase reactoare ale centralei sunt oprite de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menţine răcirea reactoarelor şi alte funcţii esenţiale de siguranţă necesare pentru a preveni o topire.
 
Operatorul nuclear naţional ucrainean Enerhoatom a declarat că cauza pierderii conexiunii la 17 octombrie a fost bombardarea unei substaţii situate la distanţă de centrală.
 
Enerhoatom a precizat că Rusia vizează acum toate substaţiile care alimentează centralele nucleare ucrainene cu energie electrică.
 
Nu a existat niciun comentariu din partea companiei ruseşti de stat pentru energie nucleară cu privire la această acuzaţie.
 
A fost a treia oară când conexiunea centralei Zaporizhzhya la această linie electrică a fost pierdută în ultimele 10 zile, a declarat Grossi în comunicat, adăugând că acest lucru subliniază "situaţia fragilă a centralei din punct de vedere energetic în timpul actualului conflict militar din Ucraina".
 
Grossi a făcut presiuni pentru stabilirea unei zone de siguranţă şi securitate în jurul centralei şi s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova şi, ulterior, cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy la Kiev, ca parte a efortului său.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.