Cele două părţi din războiul civil libian se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului propus de Turcia şi Rusia, luptele în juriul capitalei Tripoli continuând duminică, la câteva ore după ce ambele facţiuni anunţaseră că sunt de acord cu încetarea focului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţii Turciei şi Rusiei au cerut încetarea focului, începând de duminică, după nouă luni de violenţe.

Armata Naţională Libiană loială comandantului Khalifa Haftar, care vrea să preia controlul capitalei, şi Guvernul de Acord Naţional de la Tripoli, recunoscut internaţional, au fost de acord cu acest armistiţiu.

Guvernul a anunţat că a detectat focuri de armă, duminică, la câteva minute după intrarea în vigoare a armistiţiului, în zonele Salaheddin şi Wadi Rabea.

La primele ore ale dimineţii de duminică, potrivit Reuters, schimburi de focuri au fost auzite în Salaheddin şi Ain Zara.

„Miliţiile Guvernului au încălcat armistiţiul pe mai mult de un front, cu toate tipurile de arme”, a spus comandatul ANL Al-Mabrouk Al-Gazawi.

Guvernul a transmis într-un comunicat că a înregistrat încălcări ale armistiţiului de către „miliţiile agresorului”, dar şi că reînnoieşte angajamentul faţă de acord.

Ministrul turc al Apărării a spus că a observat că ambele părţi încearcă să respecte armistiţiul şi că situaţia este calmă, cu excepţia „unuia sau a două încidente separate”.

Armata Naţională Libiană este sprijinită de Emiratele Arabe Unite, Iordania, Egipt şi Rusia, iar Turcia sprijină Guvernul şi a decis luna aceasta să permită unor trupe să descindă în ţara nord-africană.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat sâmbătă că mercenarii ruşi care luptă în zonă sub numele Wagner Group nu reprezintă statul şi nici nu sunt plătiţi de stat.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat, în conferinţa susţinută la Moscova, alături de Putin, că Berlinul va găzdui negocierile de pace, adăugând că principalele forţe din războiul libian vor juca un rol major în găsirea unei soluţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.