Cel puţin 60 de oameni au fost răniţi în urma exploziei a sute de vehicule-cisternă pentru carburanţi la un post vamal din Sganistan aflat în apropierea graniţei cu Iranul, perturbând alimentarea cu energie şi provocând pagube în valoare de milioane de dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile iraniene au trimis maşini de pompieri şi ambulanţe peste graniţă, în timp ce zeci de localnici s-au luptat cu flăcările în oraşul de frontieră Islam Qala, înainte ca acesta să fie pus sub control.

Potrivit informaţiilor iniţiale, incendiul a început după explozia unei cisterne cu gaz.

Oficialii au spus mai târziu că motivul exploziei nu este clar. Waheed Qatali, guvernatorul provinciei Herat din vestul Afganistanului, a declarat că autorităţilor iraniene şi personalului NATO din Afganistan li s-a solicitat asistenţă pentru a ajuta la stingerea incendiului care a deteriorat infrastructura electrică, lăsând o mare parte din capitala provinciei Herat fără energie.

trombe groase de fum negru şi flăcări s-au ridicat în aer în jurul scenei, au arătat imaginile transmite de televiziune.

Sâmbătă târziu, agenţia de presă de stat IRNA a citat-o ​​pe Jilani Farhad, purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Herat, spunând că focul a fost controlat, dar că au ars aproximativ 500 de vehicule.

Anterior, forţele de salvare şi forţele de securitate afgane au mutat sute de cisterne de combustibil şi gaz din zonă, în timp ce Misiunea internaţională de sprijin a fost contactată în vederea acordării de asistenţă pentru stingerea incendiilor, a spus Qatali.

Un oficial occidental care monitorizează situaţia a declarat pentru Reuters că cel puţin 60 de persoane au fost rănite. Oficialii afgani au înregistrat un număr mai mic de victime, dar au spus că numărul poate creşte.

Dincolo de graniţa cu Iranul, oficialul regional pentru situaţii de urgenţă Mohsen Nejat a declarat la televiziunea de stat din Iran că a trimis 21 de ambulanţe şi 20 de autospeciale de pompieri la faţa locului.

Peste 300 de vehicule care transportau gaz, motorină şi benzină au explodat, a declarat Hossein Akhundzadeh, un oficial comercial iranian regional, pentru agenţia de iraniană de presă ISNA.

”Nu se ştie dacă şoferii au reuşit să scape sau nu”, a spus el.

Wahid Tawhidi, purtător de cuvânt al companiei de distribuţie a energiei electrice Da Afghanistan, Breshna Sherkat, a declarat că furnizarea a 100 megawaţi (MW) de energie electrică importată din Iran în provincia Herat a fost întreruptă.

Potrivit acestuia, 60% din Herat, una dintre cele mai mari provincii din Afganistan, nu are energie electrică.

Younus Qazizada, şeful Camerei de Comerţ şi Industrii Herat, a declarat pentru Reuters că incendiul a provocat daune de milioane de dolari.

"Investigaţiile preliminare arată că până acum au fost provocate pagube de peste 50 de milioane de dolari din cauza incendiului", a spus el.

Şaptesprezece persoane rănite au fost duse la spital şi numărul victimelor ar putea creşte, a declarat Mohammed Raffia Shiraz, purtător de cuvânt al departamentului de sănătate din Herat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.