Cel puţin 17 militari din Niger au fost ucişi, iar alţi 20 au fost răniţi într-un presupus atac jihadist, la frontiera Nigerului cu Burkina Faso, anunţă ministerul nigerian al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un detaşament ai Forţelor Armate nigeriene care se afla în mişcare între Boni şi Torodi a fost victima unei ambuscade teroriste la marginea localităţii Koutougou”, marţi seara, a anunţat într-un comunicat publicat marţi noaptea ministerul.

”Bilanţul provizoriu este de 17 militari ucişi şi 20 răniţi, inclusiv şase grav, toţi evacuaţi la Niamey”, anunţă ministerul, care precizează că o ”operaţiune de curăţare era în curs”.

Armata nigeriană anunţă că atacatorii - ”două coloane de peste 50 de motociclete fiecare” au fost ”distruşi, în total peste 100 de terorişti neutralizaţi în timp ce se repliau”.

Localitatea Koutougou se află la frontiera Burkinei Faso cu regiunea Tillabéri (sud-vest).

Acesta este cel mai sângeros atac cunoscut de la lovitura de stat de la 26 iulie în Niger, prin care preşedintele Mohamed Bazoum a fost îndepărtat de la putere.

Militarii care au preluat puterea, conduşi de către generalul Abdourahamane Tiani au invocat o ”degradare a situaţiei securităţii” pentru a justifica puciul.

Regiunea Tillabéri se află în zona celor trei frontiere ale Nigerului, Burkinei Faso şi Mali şi este o ascunzătoare a jihadiştilor din Sahel, inclusiv ai celor din cadrul Statului Islamic în Marele Sahel (SIGS).

Această parte a Nigerului este, de ani de zile, vizată cu regularitate în asalturi ale acestor grupări armate, în pofida desfăşurării masive a unor forţe antijihadiste.

Înainte de lovitura de stat, Franţa, care a staţionat 1.500 de militari în Niger, particiopa în mod activ, împreună cu armata nigeriană, la lupta împotriva acestor grupări.

Noul regim militar de la Niamey a luat Franţa drept o ţintă principală şi o acuză de faptrul că vrea să intervină militar pentru a-l repune pe Mohamed Bazoum în funcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.