Un torent de noroi - ”ca un tsunami” - a devastat miercuri două localităţi de la periferia Atenei, în urma unor ploitorenţiale, omorând cel puţin 14 persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unor căutări ale unor echipe de intervenţie, bilanţul a continuat să crească de miercuri dimineaţa.

Pompierii înregistrau miercuri seara 14 morţi - bărbaţi şi femei -, majoritatea persoane în vârstă, au precizat ei.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Unele persoane au fost blocate în locuinţe, ca doi octogenari care stăteau la subsol, altele au fost luate de apă pe când se aflau afară sau în vehicule.

Corpurile a doi bărbaţi au fost târâte până la mare, de unde au fost recuperate de poliţia portuară.

”A venit ca un tsunami”, a declarat pentru AFP comerciantul Evangelos Kolovetzos, al cărui magazin a fost în întregima devastat, geamurile au fost sparte iar uşile forţate.

Coborând pante abrupte, în urma ploilor violente din noaptea de marţi spre miercuri, torente de noroi s-au abătut, miercuri dimineaţa, asupra localităţilor Nea Peramos şi Mandra, situate la aproximativ 50 de kilometri de Atena, luând la vale tot ce-au întâlnit în drum.

”DEZASTRU BIBLIC”

Un camion blocat într-o baltă de noroi, maşini lovite de copaci doborâţi, tot felul de lucruri acopereau străzile - pagubele erau considerabile, potrivit unor imagini AFP la faţa locului.

Cele două localităţi au fost declarate în ”stare de urgenţă”, iar aproximativ 200 de pompieri au fost trimişi în zonă. Serviciile lor au precizat că au primit peste 600 de apeluri.

”Străzile noastre sunt complet distruse (...). O mie de locuinţe au fost inundate, o treime din oraş”, a declarat pentru postul public de televiziune ERT primarul din Nea Peramos, Stavros Fotiou.

”Totul e pierdut, este un dezastru biblic”, a declarat primarul din Mandra, Ioanna Kriekouki.

Aproximativ zece pasageri au fost evacuaţi de la bordul unui autobuz luat de curent, iar zidurile unei fabrici au cedat sub şovoaie. Fabrica de coment de la Mandra a fost, de asemenea, inundată.

La Mandra, buldozere procedau miercuri după-amiaza la o primă curăţare, într-un du-te-vino de ambulanţe, însă axele principale erau inundate sau blocate de moloz.

”Accesul în zonă este dificil, resturi s-au acumulat până la acoperişul caselor”, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor, Yiannis Kapakis.

Alimentarea cu electricitate s-a întrerupt în mai multe puncte în localitate, în care sunt răspândite mai multe ateliere şi fabrici.

La Nea Peramos, alimentarea cu apă a fost întreruptă, iar revenirea la normal ar putea să ia până la cinci zile, potrivit lui Fotiou.

Premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat, într-un tweet, ”profunda tristeţe” faţă de victime şi a trimis o echipă guvernamentală la faţa locului pentru a coordona operaţiunile.

El urma să conducă miercuri seara o reuniune de criză, în contextul în care se prognoza continuarea precipitaţiilor peste noapte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.