Ministrul indian al transporturilor a anunţat marţi că toţi cei 41 de muncitori din construcţii care au rămas blocaţi timp de 17 zile într-un tunel montan care s-a prăbuşit în nordul ţării au fost scoşi la suprafaţă, relatează France 24.
Nitin Gadkari, ministrul transporturilor rutiere şi al autostrăzilor, a declarat pe X că este "complet uşurat şi fericit" după ce toţi au fost salvaţi din tunelul Silkyara din Uttarkashi, după un calvar care a durat 17 zile.
"Sunt foarte fericit că toţi cei 41 de muncitori blocaţi în interior au ieşit şi că vieţile lor au fost salvate", a spus el într-un mesaj video. Gadkari a adăugat că "a fost un efort bine coordonat la care au participat mai multe agenţii, marcând una dintre cele mai importante operaţiuni de salvare din ultimii ani".
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Salvatorii indieni i-au scos marţi pe primii dintre cei 41 de muncitori din construcţii blocaţi de 17 zile într-un tunel prăbuşit în Himalaya, la câteva ore după ce au forat printre resturile de rocă, beton şi pământ pentru a ajunge la ei. Evacuarea în siguranţă a muncitorilor a început la mai bine de şase ore după ce salvatorii au reuşit să pătrundă şi să termine de instalat tubul, pentru a pune capăt unui calvar care a început în zorii zilei de 12 noiembrie, când tunelul s-a prăbuşit.
"Primul a ieşit", a anunţat un oficial al serviciilor de salvare aflat în faţa tunelului de 4,5 km din statul nordic Uttarakhand. Urale şi strigăte de bucurie au întâmpinat scoaterea celor 41 de muncitori din construcţii care au rămas blocaţi timp de 17 zile în tunel prăbuşit în Himalaya. Ambulanţe cu luminile aprinse s-au aliniat la gura tunelului pentru a-i transporta pe muncitori la un spital aflat la aproximativ 30 km distanţă.
Muncitorii fuseseră văzuţi în viaţă pentru prima dată în urmă cu exact o săptămână, privind în lentila unei camere endoscopice trimise de salvatori pe o conductă subţire prin care au fost livrate cele necesare menţinerii lor în viaţă. Deşi prinşi în capcană, aceştia aveau mult spaţiu în tunel, zona din interior având o înălţime de 8,5 metri şi o lungime de aproximativ 2 kilometri.
În timpul celor 17 zile, bărbaţii au primit mâncare, apă, lumină, oxigen şi medicamente printr-un tub, dar eforturile de a săpa un tunel cu ajutorul unor maşini de foraj de mare putere au fost zădărnicite de o serie de piedici şi până la urmă a fost nevoie de a aduce aşa-numiţii mineri şobolani, care au săpat cu mâinile goale prin grămezile de moloz pentru a instala tubul.
Tunelul prăbuşit face parte din autostrada Char Dham, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale premierului Narendra Modi, care vizează conectarea a patru locuri de pelerinaj hinduse printr-o reţea de 890 km de drumuri.
Autorităţile nu au spus ce a cauzat prăbuşirea, dar regiunea este predispusă la alunecări de teren, cutremure şi inundaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.