Republica Cehă şi Polonia au convenit acţiuni coordonate pentru a introduce controale de-a lungul frontierelor lor cu Slovacia, scopul fiind de a limita fluxul de migraţie ilegală şi activitatea traficanţilor, au anunţat marţi cele două ţări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Controalele intensificate vor începe miercuri şi vor dura 10 zile, cu posibilitatea unei prelungiri.

Combaterea migraţiei ilegale a fost atât un motiv de dispută, cât şi de unitate pentru vecinii central-europeni, care au luptat împreună împotriva impunerii de către Uniunea Europeană a unor cote de primire a imigranţilor.

În acelaşi timp, în cazul tuturor ţărilor din zona Schengen, între care teoretic circulaţia este liberă şi nu necesită vize, controalele mai stricte la frontiere, pe fondul creşterii fluxurilor de imigranţi, au provocat fricţiuni politice şi comerciale. La alegerile din Slovacia, care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, şi din Polonia, care vor avea loc la sfârşitul acestei luni, migraţia ilegală a fost o temă cheie a campaniei.

"Aceasta este o măsură necesară pentru lupta eficientă împotriva grupurilor de contrabandişti şi a migraţiei ilegale", a declarat ministrul ceh de interne Vit Rakusan pe platforma socială X. El a precizat că verificările vor fi aleatorii de-a lungul întregii frontiere şi vor căuta să limiteze impactul asupra traficului transfrontalier.

Guvernul slovac a criticat această măsură şi a declarat că va reacţiona miercuri, când va avea o şedinţă, premierul slovac Ludovit Odor afirmând că problema trebuie rezolvată la nivel european.

Slovacia s-a confruntat cu o creştere a numărului de imigranţi ilegali care intră în ţară şi se îndreaptă spre Germania şi Europa de Vest. Imigranţii, predominant bărbaţi tineri din Orientul Mijlociu şi din Afganistan, au venit mai ales pe aşa-numita rută balcanică, intrând în Ungaria dinspre Serbia.

Fostul prim-ministru de stânga al Slovaciei, Robert Fico, a adoptat o poziţie dură în această problemă înainte de alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute. Partidul său a câştigat şi încearcă acum să formeze un guvern, iar Fico a declarat că paza frontierei cu Ungaria va fi o prioritate.

Guvernul interimar al lui Odor a declarat că este practic imposibil să sigileze cei 655 km de frontieră cu Ungaria, deşi a ordonat ca până la 500 de soldaţi să ajute patrulele de poliţie.

Slovacia a anunţat luna trecută că numărul migranţilor ilegali reţinuţi a crescut de nouă ori, ajungând la peste 27.000 în acest an.

Odor a declarat că acţiunile unilaterale ale ţărilor au creat un "efect de cascadă" pentru care toată lumea a plătit. "În acest caz, procesul a fost iniţiat de Polonia, care se află în perioada preelectorală, urmată de Republica Cehă", a acuzat el.

Polonia are alegeri pe 15 octombrie, iar partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a folosit panouri electorale care arată ameninţarea reprezentată de migraţia ilegală. Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a declarat marţi că Polonia se confruntă, la rândul ei, cu o creştere a migraţiei ilegale şi a reţinerilor. "În ultimele săptămâni, am detectat şi reţinut 551 de migranţi ilegali la graniţa cu Slovacia. Această situaţie ne determină să luăm măsuri decisive", a declarat Kaminski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.