Preşedintele în exerciţiu Milos Zeman, prorus şi veteran al stângii, este în fruntea primului tur al alegerilor din Cehia, după numărarea a 50 la sută din buletinele de vot, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeman, în vârstă de 73, cunoscut pentru opiniile prochineze şi antimusulmane, este creditat cu 41,99% din sufragii, în faţa fostului şef al Academiei de Ştiinţe, Jiri Drahos, (68 de ani), care a primit  25,05%, şi care îi va fi adversar în turul doi, la 26 şi 27 ianuarie.

Al treilea a fost Pavel Fischer (9,39%), urmat de omul de afaceri şi cântăreţ Michal Horacek (8,74%) şi de medicul Marek Hilser (8,69%).

Birourile de vot s-au închis la ora 13.00 GMT, iar participarea a fost de circa 60 la sută.

Zeman a beneficiat de sprijinul oamenilor de la sate, iar Drahos a fost preferat de intelectualii din marile oraşe.

În prima zi a scrutinului, vineri, o militantă ucraineană a grupului Femen dezbrăcată s-a îndreptat spre Zeman în timp ce se pregătea să voteze.

Ea a scandat de mai multe ori  "Zeman - Putin's slut" (Zeman, târfa lui Putin), înainte de a fi oprită de forţele de ordine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.