Guvernul ceh a anunţat că le impune cehilor - începând de luni - o interdicţie de deplasare în afara departamentelor în care îşi au reşedinţa, în contextul în care rata contaminării cu noul coronavirus pe cap de locuitor este cea mai mare din lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul a impus purtarea obligatorie a măştii afară - atât în zone locuite, cât şi la locul de muncă - şi a închis toate şcolile, grădiniţele şi magazinele care vând produse considerate neesenţiale.

Cehii sunt autorizaţi să iasă din cartierul în care locuiesc doar pentru a se duce la serviciu, la medic sau să-şi îngrijească rudele şi numai cu un documente care să dovedească acest lucru.

Cumpărăturile sunt posibile doar în departament, iar practicarea sportului şi plimbărilor numai în localitatea de reşedinţă.

Ministrul ceh de Interne Jan Hamacek a anunţat că aceste măsuri rămân în vigoare timp de trei săptămâni, şi a precizat că poliţia efectuează controale aleatorii.

”Singurul obiectiv este inversarea curbei ascendente a noilor infecţii şi a (numărului)pacienţilor la terapie intensivă, înainte să fie prea târziu”, a subliniat el.

Guvernul a impus - începând de la 28 februarie - o nouă stare de urgenţă pe o perioadă de o lună, un instrument juridic în vederea menţinerii restricţiilor.

Cehia este prima ţară ca număr de infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi a doua, după Slovenia vecină, ca număr de morţil, potrivit unui bilanţ AFP.

În urma unor ieşiri din izolare recurente, din vară, această ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 1,2 milioane de contaminări şi 20.000 de morţi de la începutul epidemiei covid-19.

Rata creşterii zilnice a infecţiilor a oscilat recent în jurul a 15.000, iar ministrul Sănătăţii Jan Blatny a anunţatcă se aşteaptă la o creştere la 20.000 în curând.

Vaccinarea este mai lentă decât s-a prevăzut.

Medicii cehi au administrat un pic peste 600.000 de doze de vaccin, însă livrările europene de vaccin întârzie să sosească.

Guvernul lui Andrej Babis a plasat în carantină cele mai afectate trei districte la începutul lunii, în urma impunerii unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea restaurantelor, anul trecut.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că serviciile de terapie intensivă au atins limita capacităţii şi că întregul sistem al sănătăţii este pus la grea încercare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.