Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Rusiei să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva celor doi cetăţeni britanici de către o instanţă pro-rusă din autoproclamata Republică Populară Doneţk nu este aplicată, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CEDO a anunţat, joi, că a decis să acorde măsuri provizorii în procesele britanicilor Aiden Aslin şi Shaun Pinner, cerând Rusiei să asigure ”condiţii adecvate de detenţie” şi acordarea oricărei asistenţe medicale necesare.

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să acorde măsuri provizorii în procesele Pinner împotriva Rusiei şi Ucrainei şi Aslin împotriva Rusiei şi Ucrainei (cererea nr. 31217/22 şi 31233/22) privind doi cetăţeni britanici care sunt membri al Forţelor Armate ale Ucrainei”, a precizat CEDO într-un comunicat de presă.

Cei doi cetăţeni s-au predat forţelor ruse şi au fost condamnaţi la moarte.

”Curtea a transmis în special Guvernului Federaţiei Ruse, în temeiul Articolului 39 (măsuri provizorii) din Regulamentul Curţii, că ar trebui să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva inculpaţilor nu este aplicată”, a adăugat CEDO.

CEDO poate dispune măsuri provizorii în procesele în care instanţa consideră că există un ”risc iminent de daune ireparabile”. Astfel de măsuri sunt adoptate doar ”în mod excepţional”, potrivit instanţei.

Rusia rămâne parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului până pe 16 septembrie, a menţionat Consiliul Europei. Calitatea de membru conferă instanţei jurisdicţie în procesele care implică Federaţia Rusă.

Instanţa a mai precizat, joi, că problema jurisdicţiei în aşa-numita RPD se află în ”examinare activă”.

Decizia de joi a urmat cererii lui Pinner şi Aslin de luni.

Cei doi cetăţeni britanici şi cetăţeanul marocan Brahim Saadoune au fost condamnaţi la moarte pe 9 iunie, sub acuzaţia că sunt ”mercenari” pentru Ucraina, potrivit agenţiei de presă de stat ruse RIA Novosti.

CEDO a acordat măsuri provizorii în cazul lui Saadoune pe 16 iunie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.