CEDEAO respinge drept ”inacceptabil” anunţul unei perioade de tranziţie de ”trei ani” al noului om puternic al Nigerului, generalul Abdourahamane Tiani, care l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum la 26 iulie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O perioadă de tranziţie de trei ani este inacceptabilă”, a declarat omisarul însărcinat cu securitatea şi politica în cadrul Comunităţii Economice a Sttelor din Africa de vest (CEDEAO), Abdel-Fatau Musah, într-un interviu acordat postului Al Jazeera, difuzat luni.

Regimul militar de la Niamey a făcut acest anunţ al unei perioade de tranziţie de trei ani sâmbătă.

ÎNTÂLNIRE CU MOHAMED BAZOUM

”Vrem ca ordinea constituţională să fie restaurată cât mai rapid posibil”, subliniază Abdel-Fatau Musah.

Sâmbătă, o delegaţie CEDEAO condusă de către preşedintele Nigeriei Abdulsalami Abubaka a efectuat o vizită în Niger, în vederea unei negocieri a unei ieşiri din criză.

Spre deosebire de o precedentă mediere vest-africană, la începutul lui august, de această dată emisarii au putut să discute cu generalul Tiani şi să se întâlnească cu Mohamed Bazoum, deţinut după lovitra de stat.

În alocuţiunea sa de sâmbătă, generalul Tiani a acuzat CEDEAO de pregătirea unui atac împotriva Nigerului - cu sprijinul unei armate străine, fără să precizeze numele ţării acuzate.

”Dacă se pregăteşte un atac împotriva noastră, nu va fi o plimbare în parc, aşa cum cred unii”, a avertizat el.

O IEŞIRE DIN CRIZĂ ÎNDEPĂRTATĂ

O ieşire din criză este departe de fi vizibilă, deoarece CEDEAO cere repunerea în funcţie a lui Mohamed Bazoum şi eliberarea imediată a acestuia.

Organizaţia vest-africană, care a impus sancţiuni economice dure Nigerului de la 30 iulie, ameninţă să folosească forţa, în cazul în care nu obţine câştig de cauză, fără să precizeze însă calendarul şi detaliile unei asemenea operaţiuni.

Nigerul a devenit a patra ţară din Africa de Vest în care a avut loc o lovitură de stat din 2020, după Burkina Faso, Guineea şi Mali.

După răsturnarea de la putere a regimului preşedintelui Mohamed Bazoum, comunitatea internaţională se teme de o instabilitate a regiunii Sahel, care se confruntă cu insurecţii ale unor grupări jihadiste cu legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic (SI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.