Preşedintele rus Vladimir Putin se afla în regiunea Kurs (sud-vest), la comemorarea a 80 de ani de la Bătălia de la Kursk din al Doilea Război Mondial, în timpul prăbuşirii unui avion în care se afla şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, miercuri, la nord-vest de Moscova, în timp ce forţe ruse luptă în Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El marca victoria sovietică, în 1943, în urma acestei bătălii de tancuri cu naziştii.

Putin a susţinut un discurs la un memorial, în satul Ponîri, şi a acordat distrincţii de stat unor participanţi la ”operaţiunea specială militară”, cum numeşte Războiul rus din Ucraina.

”Întreaga povară a luptei, azi, la fel ca în anii Marelui Război Patriotic, este purtată în principal de militarii noştri, de cei care se află pe linia frontului”, a declarat Putin.

”Toţi luptărorii noştri luptă curajos şi hotărât. Devotamentul faţă de patrie, loialitatea faţă de jurământul militar îi uneşte pe toţi participanţii la operaţiunea militară specială”, a subliniat el.

Alocuţiunea lui Putin şi festivităţile elaborate, foarte coregrafiate, au fost difuzate miercuri seara de televiziunea de stat.

În acelaşi jurnal, postul Russia 24 a introdus o ştire despre prăbuşirea avionului în regiunea Tver şi despre faptul că numele lui Evgheni Prigojin se află pe lista pasagerilor.

Declaraţiile lui Putin au fost difuzate către ora locală 21.00 (şi ora României). Presa rusă de stat a difuzat informaţii despre prăbuşire către ora locală 18.00 (şi ora României).

Serviciile ruse de urgenţă anunţau atunci că un avion de tip Embraer s-a prăbuşit în apropierea satului Kujenkino, în regiunea Tver, în timp ce zbura de la Moscova la Sankt petersburg. La bord se aflau zece persoane, inclusiv trei membri ai echipajului, iar toţi au murit.

În ceremonia de la Kursk, pe care a catalogat-o drept ”grandioasă”, Putin a decernat distincţii de stat echipajului tancului Alioşa T-80, pentru distrugerea unui convoi blinday ucrainean pe axa Zaporojie, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Liderul de la Kremlin s-a întâlnit, în Kursk, cu locuitori, potrivit unor imagini difuate de Russia 24.

Locutori au dat mâna cu Putin, iar unii l-au îmbrăţişat, potrivit acestor imagini,

Putin s-a adresat miercuri, printr-o legătură video, participanţilor la summitul BRICS, la Johannesburg.

Moscova a invadat Ucraina, a spus el, pentru a pune capăt războiului ”dezlănţuit de Occident”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.