Catalonia este pregătită să-şi exercite dreptul la ”autodeterminare”, a declarat vineri, în Parlamentul catalan, un purtător de cuvânt al Partidului Candidatura Unităţii Naţionale (CUP, extremă stânga, antisistem), Carles Riera, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi (vineri), suntem pregătiţi să facem un pas istoric. Astăzi devenim o entitate politică cu dreptul la autodeterminare şi îl exercităm”, a declarat Carles Riera.

Parlamentul catalan urmează să se pronunţe prin vot asupra declarării independenţei faţă de Spania în această sesiune a Legislativului regional, în care separatiştii deţin majoritatea.

O aleasă socialistă în Parlamentul catalan i-a criticat dur pe separatişti, pe care-i acuză că au încălcat legislaţia naţională şi regională cu scopul de a declara independenţa regiunii faţă de regat şi a promis să acţioneze ”în vederea revenirii la legalitate a instituţiilor publice”.

Eva Granados a anunţat că aleşii Partidului Socialist din Catalonia (PSC) nu vor fi prezenţi la votarea rezoluţiei în vederea înfiinţării unei republici.

Partidele unuioniste conservatoare au anunţat, de asemenea, că vor boicota acest vot.

Granados i-a acuzat pe separatişti că sunt ”necibzuiţi” şi i-a întrebat de ce vor să construiască o nouă ţară bazată pe un concept de democraţie care este ”intolerant şi sectar” şi îi exclude pe cei care se opun independenţei.

Coaliţia separatistă aflată la putere şi extrema stângă antisistem deţin o majoritate în Parlamentul Cataloniei care le permite, teoretic, să adopte o rezoliţie care proclamă independenţa.

Spania a promis să oprească orice încercare de secesiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.