Imobilul austriac în care s-a născut Adolf Hitler, în 1889, urmează să găzduiască ”un comisariat de poliţie şi un centru de formare în drepturile omului”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Ministerul austriac de Interne, în contextul în care instalarea poliţiei a avut deja loc în 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O Comisie de experţi s-a reunit pentru a prezenta recomandări cu privire la folosirea acestei clădiri, în 2016, pe când statul austriac studia posibilitatea de a dobândi proprietatea imobilului.

Statul a preluat proprietatea clădirii printr-o lege publicată în ianuarie 2017.

Comisia a recoamdat ”privilegierea unei utilizări social-caritative sau oficial-administrative a proprietăţii”.

Ea a preconizat să nu fie folosită ”în vreun fel care ar putea favoriza vreo asociere ulterioară cu Hitler ca persoană sau o identificare cu naţional-socialismul” - printr-un muzeu, de exemplu.

Existau temeri ca locul să atragă şi să reunească neonazişti care voiau să-i aducă un omagiu lui Adolf Hitler.

Hitler a trăit - timp de cinci ani - în această clădire din Braunau am Inn, aflată la frontiera cu Germania.

DEMOLARE

O demolare a imobilului a fost înlăturată.

Ea ar fi percepută ”drept o ignorare a responsanbilităţii istorice a Austriei în nazim”, a subliniat miercuri Ministerul austriac de Interne.

O demolare ar fi totodată ”legal imposibilă, din cauza obligaţiilor prevăzute de legea exproprierii, create specific” pentru acest loc, ”care obligă Guvernul federal să continue să îl folosească în mod semnificativ”, precizează ministerul.

”Trebuie să ne înfruntăm trecutul şi să dăm acestui loc încărcat de istorie o perspectivă a vieţii”, a declarat Oliver Rathkolb de la Institutul de Istorie Contemporană al Universităţii din Viena, citat de Ministerul austriac de Interne.

Clădirea urmează să fie folosită în vederea formării unor poliţişti în apărarea drepturilor omului.

Costul total al renovării - întârziată din cauza pandemiei covid-19 - este estimat la 20 de milioane de euro.

Renovarea casei urmează să se încheie în 2026.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.