Casa Albă a declarat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a vorbit telefonic cu Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt şi consilier-şef al preşedintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan, iar acesta ”şi-a exprimat sprijinul pentru continuarea discuţiilor directe ale Turciei cu Suedia şi Finlanda pentru a rezolva preocupările legate de cererile lor de aderare la NATO, pe care SUA le susţin ferm”, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Casei Albe, Sullivan „şi-a exprimat sprijinul pentru continuarea discuţiilor directe ale Turciei cu Suedia şi Finlanda pentru a rezolva preocupările legate de cererile lor de aderare la NATO, pe care SUA le susţin ferm”.
 
Cei doi „au discutat despre sprijinul lor continuu pentru Ucraina în faţa Agresiunea continuă a Rusiei, precum şi eforturile de a permite exporturilor agricole ucrainene să ajungă pe pieţele globale”.
 
Decizia Finlandei şi Suediei de a aplica pentru NATO a fost o schimbare majoră determinată de războiul Rusiei în Ucraina.
 
Săptămâna trecută, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto şi-a exprimat optimismul că „mai devreme sau mai târziu, Finlanda şi Suedia vor fi membre NATO” şi a spus că discuţiile cu guvernul turc vor continua, deoarece Ankara ameninţă că va bloca cele două naţiuni să adere la alianţa defensivă.
 
Într-un interviu acordat CNN la Washington, DC, vinerea trecută, Haavisto a spus că se aşteaptă ca subiectul aderării Finlandei la NATO şi a depăşirii opoziţiei actuale a Turciei să apară în conversaţiile sale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken,  adăugând că este „destul de încrezător” că alte ţări NATO au vorbit şi cu Turcia.
 
La o conferinţă de presă care a urmat întâlnirii dintre cei mai importanţi diplomaţi americani şi finlandezi, Blinken a spus că SUA sunt implicate direct cu Turcia „dar accentul se pune pe munca pe care Finlanda, Suedia şi Turcia o fac împreună pentru a răspunde preocupărilor”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.