Casa Albă a publicat vineri, în timpul celei de a doua zile de audieri publice în Congres, în cadrul procedurii destituirii lui Donald Trump, un scurt rezumat al unei prime convorbiri telefonice între preşedintele american şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care tocmai fusese ales la vremea respectivă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această conversaţie, aparent nevinovată, contrastează puternic cu altă convorbire la telefon între cei doi lideri, la 25 iulie, în cursul căreia Trump i-a cerut lui Zelenski ”să se aplece” asupra rivalului său democrat Joe Biden, care a îngrijorat un avertizor de integritate şi a semnalat-o superiorilor săi.

Acest apel telefonic, a cărui transcriere a fost de asemenea publicată de către Casa Albă după aceea, a declanşat deschiderea de către aleşii democraţi a anchetei destituirii lui Trump.

În timp ce începea, vineri, audierea fostei ambasadoare americane în Ucraina Marie Yovanovitch, în cadrul acesei anchete, Casa Albă a făcut publică transcrierea unui al doilea apel telefonic, care este de fapt primul în ordine cronologică între cei doi lideri şi care a avut loc la 21 aprilie.

Fără să menţioneze anchete sau politica americană, Donald Trump se limitează să-l felicite pe Volodimir Zelenski.

”Am numeroşi prieteni în Ucraina, care vă cunosc şi vă apreciază (...). Ei cred, sincer - ei se aşteptau ca dumneavoastrăsă câştigaţi. Şi este cu adevărat incredibil ceea ce aţi făcut”, i-a spus Trump.

”Atunci când veţi fi instalat şi pregătit, mi-ar plăcea să vă invit la Casa Albă”, i-a mai spus el lui Zelenski.

Potrivit mărturiei mai multor oficiali, această invitaţie a fost pusă în balanţă mai târziu de către Washington ca o recompensare a liderului ucrainean, în schimbul deschiderii unei anchete cu privire la fostul vicepreşedinte Joe Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden, care a făcut parte din Consiliul de Administraţie al grupului ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma.

Preşedintele ucrainean, care îl laudă în timpul convorbirii la telefon pe Trump drept un ”model”, îl invită, la rândul său - fără succes - pe preşedintele american la ceremonia sa învestire şi-i promite ”să lucreze la engleza” sa în vederea întâlnirii.

Democraţii îl suspectează pe miliardarul republican de faptul că a făcut abuz de puterea sa ca preşedinte, în profitul său personal, prin faptul că a cerut Kievului să ancheteze cu privire la Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale americane din 2020.

Donald Trump subliniază, la rândul său, că apelul său de la 25 iulie este ”perfect”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.