Casa Albă a fost de acord să prelungească până la 1 iunie perioada de scutire provizorie de la taxe vamale aupra importurilor de oţel şi aluminiu din Canada, Mexic şi Uniunea Europeană (UE), evitând o escaladare în conflictul comercial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Administraţia (Trump) a prelungit cu 30 de zile negocierile cu Canada, Mexicul şi Uniunea Europeană”, a anunţat ea luni seara într-un comunicat, subliniind că va rămâne în negocieri ”focalizate” asupra apărării securităţii naţionale a Statelor Unite.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic şi-a exprimat satisfacţia faţă de această decizie. ”Vom vontinua să lucrăm strâns cu partenerii noştri din UE şi Guvernul american pentru a ajunge la o scutire definitivă, pentru a ne asigura că importurile noastre industriale de oţel şi aluminiu sunt păstrate”, a reacţionat el.

Preşedintele american Donald Trump a promulgat pe 8 martie tarife de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% asupra celor de aluminiu, scutind imediat Canada şi Mexicul. La sfârşitul lui martie, el a scutit provizoriu şi UE.

Această scutire temporară iniţială urma să se încheie pe 1 mai.

În cazul Ottawei şi Ciudad de Mexico, preşedintele american a legat o eventuală scutire definitivă de renegocierea tratatului de liber-schimb nord-american (NAFTA/ALENA).

Acest scurt răgaz intervine în contextul în care europenii şi-au multiplicat cererile de scutire defintivă în ultimele săptămâni şi au anunţat că sunt ”pregătiţi” să riposteze în cazul implementării acestor taxe.

”Suntem răbdători, dar suntem şi pregătiţi” să acţionăm, a avertizat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas.

În schimbul scutirilor de la aceste taxe, americanii reclamă concesii comerciale.

Ei au obţinut, astfel, de la Coreea de Sud, o reducere a exporturilor de oţel către Statele Unite şi o mai mare deschidere a pieţei sale faţă de constructorii lor de automobile. Casa Albă a anunţat de altfel luni seara finalizarea acordului de principiu anunţat la sfârşitul lui martie la Seul.

”Una dintre problemele care apărea este cea a tratamentului echitabil al automobilelor şi ne-ar plăcea să vedem concesii din Europa”, a subliniat săptămâna trecută principalul consilier economic al lui Donald Trump, Larry Kudlow.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.