Administraţia Biden i-a trimis lui Liz Truss un mesaj în a doua zi de mandat prin care o avertizează cu privire la ”eforturile de anulare a Protocolului nord-irlandez”, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avertismentul a fost formulat de către purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, care a fost întrebată despre prima convorbire telefonică între noul prim-ministru britanic Liz Truss şi preşedintele american Joe Biden şi dacă cei doi au discutat despre un acord comercial între SUA şi Marea Britanie.

Irlanda de Nord nu a fost menţionată în întrebare, dar Jean-Pierre a adus-o în discuţie.

”Nu există nicio legătură oficială cu privire la discuţiile comerciale dintre SUA şi Regatul Unit şi Protocolul Irlandei de Nord, aşa cum am spus, dar eforturile de anulare a Protocolului Irlandei de Nord nu ar crea un mediu propice şi, practic, discuţia se concentrează pe acest subiect în prezent, ” a spus Jean-Pierre.

Administraţia americană continuă ”să nu favorizeze un acord comercial” şi nu susţine adoptarea unei legislaţii care să anuleze o parte a Protocolului Irlandei de Nord.


Protocolul este acordul Regatului Unit cu UE privind o frontieră deschisă între cele două Irlande, stabilit prin acordul de pace din 1998 de Vinerea Mare. SUA au ajutat la intermediarea acordului şi există o opoziţie bipartizană fermă faţă de orice decizie care l-ar putea pune în pericol.

Sprijinul hotărât al lui Truss pentru apărarea Ucrainei este susţinut de către Washington, dar poziţia ei cu privire la protocol este văzută ca un motiv de nemulţumire majoră în relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

Casa Albă a fost luată prin surprindere de anunţul lui Truss din mai, în calitate de ministru de Externe, potrivit căruia guvernul va continua cu o legislaţie care va rescrie părţi ale protocolului, considerat în general o încălcare a dreptului internaţional. Boris Johnson a asigurat administraţia Biden că nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Legislaţia trebuie să treacă prin parlament, iar SUA au avertizat guvernul să nu o supună la vot sau riscă o ruptură atât cu SUA, cât şi cu UE.

Tensiunea a fost evidentă în diferenţele semnificative dintre descrierile oficiale ale apelului telefonic dintre Truss şi Biden. Versiunea de la Downing Street spunea că ”s-au pus de acord asupra importanţei protejării acordului de la Belfast (Vinerea Mare)”.

Casa Albă a anunţat că cei doi lideri ”au discutat despre angajamentul lor comun de a proteja câştigurile din acordul Belfast/Vinerea Mare şi despre importanţa obţinerii unui acord negociat cu Uniunea Europeană privind Protocolul Irlandei de Nord”.

”Preferinţa mea este pentru o soluţie negociată, dar trebuie să ofere toate lucrurile pe care le-am stabilit în proiectul de lege privind protocolul Irlandei de Nord, iar ceea ce nu putem permite este ca această situaţie să fie tergiversată”, a declarat Truss, miercuri.

Oficialii americani au salutat preferinţa ei pentru negocierii, iar mesajul transmis miercuri de la Casa Albă a avut scopul de a o descuraja pe Truss să renunţe la ele, avertizând că relaţiile bilaterale ar putea fi în joc.

Întrebată dacă Biden şi Truss se vor întâlni la adunarea generală a ONU la sfârşitul acestei luni, Jean-Pierre a spus: ”Nu avem o întâlnire sau ceva de acest fel de anunţat în acest moment”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.