Casa Albă a organizat luni o conferinţă de presă în care a împărtăşit publicului american ultimele informaţii oficiale în legătură cu obiectele neidentificate care pluteau la înălţime şi pe care armata le-a doborât în ultimele zile, dând asigurări că nu există nicio dovadă de activitate extraterestră, după ce un general american de rang înalt nu a exclus o asemenea ipoteză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu există niciun "indiciu de activitate extraterestră", a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe,  Karine Jean-Pierre.

"Ştiu că au existat întrebări şi îngrijorări în legătură cu acest lucru, dar nu există niciun indiciu privind extratereştrii sau vreo activitate extraterestră în cazul acestor ţinte doborâte recent", a declarat Karin Jean-Pierre. Ea a subliniat că a vrut să abordeze această chestiune, întrucât Casa Albă vrea să risipească orice temeri în acest sens.

Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD), întrebat duminică despre acest subiect, al eventualei origini extratereste al obiectelor zburătoare doborâte, a declarat că "nu exclude nimic în acest moment", o frază care a devenit imediat virală şi a dat naştere la multe discuţii pe reţelele sociale.

Karine Jean-Pierre se ocupă de obicei singură de aceste briefinguri zilnice de la Casa Albă, dar luni i s-a alăturat şi John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al preşedintelui Joe Biden, menţionează BBC.

Statele Unite au doborât trei obiecte zburătoare neidentificate deasupra teritoriului lor şi al Canadei în ultimele zile, după ce la 4 februarie doborâseră un balon chinezesc suspectat de activităţi de spionaj. Aceste ultime trei obiecte zburătoare neidentificate au fost doborâte vineri deasupra Alaskăi (nord-vest), sâmbătă deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei, şi duminică deasupra lacului Huron, în nordul Statelor Unite.

CITEȘTE ȘI Un important general american nu exclude posibilitatea ca obiectele zburătoare doborâte de SUA în ultima perioadă să fie extraterestre

Pe de altă parte, John Kirby a oferit puţine detalii despre originea obiectelor neidentificate sau dacă acestea aveau capacităţi de colectare de informaţii.

"Nu suntem siguri dacă erau sau nu echipate cu o capacitate de supraveghere, dar nu putem exclude această posibilitate", a spus el, subliniind că resturile nu au fost încă recuperate, cel puţin de către partea americană. El a reiterat că preşedintele Joe Biden a ordonat ca acestea să fie doborâte pentru că reprezentau o potenţială ameninţare pentru traficul aerian civil, deşi nu reprezentau o ameninţare militară.

Unul dintre motivele pentru care guvernul american ar putea găsi mai multe astfel de obiecte este faptul că acum le caută mai atent.

"Unul dintre motivele pentru care le vedem mai des este pentru că le căutăm mai mult", a explicat Kirby, precizând că a trebuit să fie adaptate capacităţile radarelor pentru a le putea depista.

Timp de aproape 45 de minute, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a răspuns tirului de întrebări despre obiectele zburătoare necunoscute care au planat pentru un timp deasupra Americii de Nord, înainte de a fi doborâte. Răspunsurile sale s-au aliniat în mare parte la ceea ce administraţia Biden a spus deja: crede că primul obiect a fost, de fapt, un balon chinezesc de spionaj, dar nu este atât de sigur pentru ce erau folosite următoarele trei obiecte doborâte sau cine le deţinea.

Kirby a declarat în repetate rânduri că se vor şti mai multe detalii după ce vor fi recuperate mai multe rămăşite, însă a subliniat că, deşi guvernul american nu are niciun motiv să creadă că cele trei obiecte mai recente au fost folosite pentru spionaj, nu poate exclude această ipoteză.

Totuşi, aceste trei obiecte doborâte la sfârşitul săptămânii trecute nu erau controlate atunci când au fost doborâte şi nu aveau sisteme de propulsie - spre deosebire de primul balon, despre care Kirby a spus că era probabil folosit de Beijing pentru a monitoriza siturile militare americane.

Locurile izolate şi condiţiile dure din zone în care au fost doborâte împiedică eforturile de a găsi mai repede resturile pentru a le analiza, cel mai recent doborât dintre ele aflându-se probabil în apele adânci ale lacului Huron.

Pe de altă parte, Kirby a reafirmat că guvernul chinez are un program de baloane de spionaj la mare altitudine, dar a negat acuzaţiile Beijingului potrivit cărora SUA operează, la rându-i, de ceva timp, propriile dirijabile în spaţiul aerian chinezesc.

CITEȘTE ȘI Beijingul afirmă că baloane americane au intrat în spaţiul său aerian "de peste 10 ori" de la începutul anului 2022

Totuşi, evenimentele din ultimele săptămâni "ne-au ajutat să avansăm în direcţia pe care am dori-o" în ceea ce priveşte îmbunătăţirea stării tensionate a relaţiilor dintre SUA şi China, a dat asigurări Kirby.

Există, într-adevăr speculaţii că secretarul de stat Antony Blinken, care şi-a anulat în ultimul moment vizita prevăzută la Beijing, din cauza "crizei balonului", s-ar putea întâlni în marja Conferinţei pentru Securitate de la Munchen cu diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, care participă şi el la evenimentul ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

CITEȘTE ȘI Diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt va participa la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi va vizita Rusia şi Ungaria, dar şi Franţa şi Italia

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.