Casa Albă a declarat luni că o investigaţie privind recenta otrăvire a fetelor de la şcoala din Iran, ţară afectată de proteste, ar putea intra sub mandatul Naţiunilor Unite.Mai multe sute de cazuri de otrăvire cu gaz au fost raportate în peste 52 de şcoli din Iran de la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit unei numărători oficiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazurile survin la mai bine de cinci luni de la începutul protestelor, catalogate drept revolte de către Teheran, care au fost declanşate de moartea kurdei iraniene Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în urma arestării acesteia pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al ţării pentru femei.

"Dacă aceste otrăviri sunt legate de participarea la proteste, atunci este în limitele mandatului misiunii internaţionale independente de anchetă a ONU privind Iranul de a investiga", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, referindu-se la organismul înfiinţat în noiembrie pentru a investiga încălcările drepturilor omului în Iran. "Trebuie să existe o anchetă independentă credibilă, să fie traşi la răspundere cei responsabili", a declarat ea în timpul conferinţei sale de presă zilnice, condamnând otrăvirile ca fiind "de neconceput."

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

De mai bine de trei luni, sute de eleve au raportat că au suferit simptome precum dificultăţi de respiraţie, greaţă şi vertij după ce au detectat mirosuri "neplăcute" sau "necunoscute", unele fete fiind spitalizate.

Valul de incidente a stârnit teamă în rândul părinţilor şi apeluri pentru ca autorităţile să acţioneze, ministrul adjunct al sănătăţii, Younes Panahi, declarând recent că atacurile suspectate au avut ca scop închiderea educaţiei pentru fete. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că autorii ar trebui să fie supuşi unor "pedepse severe", potrivit site-ului său. Oficialii iranieni nu au anunţat nicio arestare până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.