Casa Albă îi cere unuia dintre foştii săi avocaţi, Donald McGahn, să nu depună mărturie în faţa Congresului despre investigaţia procurorului special Robert Mueller, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanţilor i-a cerut lui McGahn să depună mărturie marţi.

Un membru al comitetului a declarat că va fi justificată o anchetă cu privire la suspendarea din funcţie a preşedintelui Donald Trump dacă McGahn nu va depune mărturie.

Departamentul Justiţiei şi Casa Albă au emis comunicate luni în care argumentează că McGahn, fost consilier al lui Trump, nu este obligat să furnizeze dovezi.

Ulterior, avocatul lui McGahn a declarat că clientul său „va respecta instrucţiunile preşedintelui”.

Investigaţia de doi ani a procurorului special Robert Mueller nu a determinat că Trump a colaborat cu Rusia la alegerile prezidenţiale din 2016, însă sunt menţionate 10 episoade de posibilă obstrucţionare a justiţiei din partea preşedintelui.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că democraţilor nu le plac concluziile raportului Mueller şi de aceea doresc „o refacere care nu este necesară”.

În comunicat este precizat: „Fostul consilier al preşedintelui nu poate fi forţat să depună mărturie iar McGahn a fost direcţionat în concordanţă”.

Asistentul procurorului general, Steven Engel, a declarat: „Congresul nu poate, conform Constituţiei, să forţeze consilierii preşedintelui să depună mărturie cu privire la responsabilităţile lor oficiale”.

Vorbind la CNN, preşedintele comitetului judiciar, Jerrold Nadler, a declarat că McGahn va fi acuzat de sfidare a Congresului pentru că nu depune mărturie.

Anterior, Nadler a afirmat că această decizie este doar „ultimul act de obstrucţionare de la Casa Albă, care include un refuz de a coopera cu acest comitet”.

„Preşedintele a acţionat în numeroase rânduri – poate ilegal – pentru a se proteja de aceste acuzaţii. Don McGahn a fost martor ocular la cele mai multe din aceste acte”, a afirmat Nadler.

David Cicilline, membru în Comitetul Judiciar, a scris pe Twitter: „Dacă Don McGahn nu va depune mărturie mâine (marţi), va fi timpul să începem ancheta pentru suspendarea din funcţie” a preşedintelui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.