Venezueleanul Carlos Şacalul compare luni - la aproape 43 de ani de la atentatul de la Drugstore Publicis din Paris, soldat cu doi morţi şi zeci de răniţi, în 1974 - în faţa unei curţii speciale care-l judecăt pentru ”asasinate în legătură cu o întreprindere teroristă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O figură a terorismului internaţional din anii 1970-1980, Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos, în vârstă de 67 de ani, va fi judecat timp de trei săptămâni de către o curte alcătuită din magistraţi în legătură cu cel mai vechi atentat pe care -l reproşează justiţia franceză şi ultimul în care compare în Franţa.

Pe 15 septembrie 1974, pe seară, două persoane au fost ucise, iar alte 34 au fost rănite de explozia unei grenade aruncate în incinta fostului Drugstore Publicis, la colţul bulevardului Saint-Germain cu strada Rennes.

În timpul procesului, preşedintele François Sottet şi cei şase asesori urmează să audieze 17 martori şi doi experţi în acest dosar care însumează 14 tone de documente de procedură.

Carlos riscă închisoarea pe viaţă. Însă venezueleanul, încarcerat în Franţa de când a fost arestat în Sudan de către serviciile franceze, în 1994, a fost condamnat deja în două rânduri la pedeapsa maximă - pentru uciderea a trei bărbaţi, inclusiv doi poliţişti, în 1975, la Paris, şi pentru patru atentate cu explozivi care s-au soldat cu 11 morţi şi aproape 150 de răniţi, în 1982 şi 1983, la Paris, Marsilia şi în două trenuri.

Procesul va avea ca miză o clarificare istorică şi să răspundă aşteptărilor victimelor.

”RĂNI NICIODATĂ ÎNCHISE”

”În sfârşit un proces! Victimele aşteaptă de atât de mult timp ca Carlos să fie declarat vinovat şi condamnat. Rănile lor nu s-au închis niciodată”, a salutat avocatul Georges Holleaux, reprezentantul a 18 dintre victime, inclusiv al văduvelor a doi dintre bărbaţii ucişi în atentat.

În total, 27 de vctime de la Drugstore s-au constituit în părţi civile, alături de trei organizaţii - Asociaţia Franceză a Victimelor Terorismului (AfVT), Asociaşia familiilor din atentatul de la DC10 şi Federaţia Naţională a Victimelor Atentatelor şi Accidentelor Colective (FENVAC).

”Care este interesul să se organizeze acest proces după atât de mult timp de la fapte? Este extravagant”, a denunţat la rândul ei Isabelle Coutant-Peyre, avocata lui Carlos, cu care s-a căsătorit religios în 2001, amintind că acesta respinge acuzaţiile care i se aduc.

Organizarea procesului a fost contestată de apărare, care invocă prescrierea faptelor. Însă, la finalul unei bătălii procedurale, justiţia i-a respins argumentele, apreciind că această prescriere a fost întreruptă de acte de procedură săvârşite în alte dosare Carlos, iar faptele se înscriu ”în perspectiva unui angajament terorist”.

Într-un interviu publicat în 1979 în revista Al Watan Al-Arabi, Carlos a recunoscut că a aruncat grenada. Însă el a contestat, în timpul instrucţiei, că a dat acest interviu.

Potrivit acuzării, atentatul se înscria în contextul unei luări de ostatici la Ambasada Franţei de la Haga. Un comando aparţinând Armatei Roşii Japoneze (ARJ), provenind din Frontul Popular pentru Eliberarea palestinei (FPLP), în care Carlos era membru al aripii ”operaţiuni speciale”, cerea eliberarea unuia dintre membrii săi, reţinut pe aeroportul din Orly cu două luni mai înainte.

Maestrul punerii în aplicare a luării de ostatici la Haga, Carlos ar fi luat iniţiativa de a arunca grenada pentru a obliga Guvernul francez să dea curs revendicărilor. El şi-a atins scopul, iar deţinutul japonez a fost eliberat şi apoi a ajuns la Aden, în Yemen, împreună cu alţi membri ai comandoului de la Haga.

Acuzarea se bazează totodată pe mărturii ale unor foşti camarazi de drum ai lui Carlos.

Anchetatorii au reconstituit, astfel, circuitul grenadei folosite în atentat, şi care provenea din acelaşi lot - furat în 1972 dintr-o tabără militară americană - cu cele folosite de către cei care luaseră ostatici la Haga sau cea descoperită la Paris la amanta lui Carlos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.