Ilich Ramires Sanchez, alias Carlos Şacalul, a pozat într-un ”revoluţionar profesionist” fără remuşcări luni, în deschiderea procesului pentru ”asasinate” teroriste, la Paris, la 43 de ani după atentatul de la Drugstore Publicis din capitala franceză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O figură a terorismului internaţional din anii 1970-1980, Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos, în vârstă de 67 de ani, va fi judecat timp de trei săptămâni de către o curte alcătuită din magistraţi în legătură cu cel mai vechi atentat pe care -l reproşează justiţia franceză şi ultimul în care compare în Franţa.

Un pic îmbătrânit şi slăbit, dar zâmbitor, purtând o haină cu buzunare roşii, Carlos a observat sala, la intrarea în boxa acuzaţilor, şi a sărutat mâna avocatei sale, Isabelle Coutant-Peyre, cu care s-a căsătorit religios, după care a trimis bezele jurnaliştilor.

El a început prin a se amuza pe seama completului care l-a întrebat ce vârstă are. ”Am 17 ani, mai mult sau mai puţin cincizeci de ani”, a răspuns el.

El şi-a asumat trecutul, în numele ”revoluţiei”. ”Nimeni nu a executat mai multe persoane ca mine, în rezistenţa palestiniană. Eu sunt singurul care a supravieţuit. În toate luptele există victime colaterale, din nefericire”.

Pe 15 septembrie 1974, pe seară, două persoane au fost ucise, iar alte 34 au fost rănite de explozia unei grenade aruncate în incinta fostului Drugstore Publicis, la colţul bulevardului Saint-Germain cu strada Rennes.

”AM FOST ALES”

”Devotamentul unei vieţi faţă de războiul revoluţionar nu este un lucru uşor. Însă eu sunt mândru de trecutul, prezentul şi de viitorul meu”, le-a spus Carlos judecătorilor, care examinează personalitatea acuzatului.

”În familia mea se trăieşte până la 90 de ani. Mai am timp să mă întorc în Venezuela. Lupta va continua”, a adăugat el provocator.

Carlos riscă închisoarea pe viaţă. Însă venezueleanul, încarcerat în Franţa de când a fost arestat în Sudan de către serviciile franceze, în 1994, a fost condamnat deja în două rânduri la pedeapsa maximă - pentru uciderea a trei bărbaţi, inclusiv doi poliţişti, în 1975, la Paris, şi pentru patru atentate cu explozivi care s-au soldat cu 11 morţi şi aproape 150 de răniţi, în 1982 şi 1983, la Paris, Marsilia şi în două trenuri.

De ce a ales cauza palestiniană în loc de mişcările de eliberare naţională din America de Sud, l-a întrebat preşedintele. ”Nu eu am ales. Am fost ales, sunt circumstanţe istorice”, a răspuns el.

”Îmi plac oamenii. Sunt o persoană bună, nu-mi place violenţa”, a declarat acuzatul, care a revendicat 1.500 de morţi în numele organizaţiei sale şi 80 în nume personal.

”Din cauza inimii mele, regret că nu am ucis anumiţi oameni. Dacă aş fi făcut-o s-ar fi evitat multă nefericire”.

Procesul va avea ca miză o clarificare istorică şi să răspundă aşteptărilor victimelor.

”Părţile civile aşteaptă să fie recunoscută vina lui Carlos. Ele au fost nevoite, în tăcere şi singurătate, să suporte această lungă aşteptare, dar n-au renunţat vreodată”, a declarat Georges Holleaux, reprezentantul a 18 dintre ele.

”Este emoţionant ca acest proces să aibă loc. Aminteşte multe lucruri de atunci”, a declarat Isabelle Grunberg, în vârstă de 60 de ani, rănită, împreună cu mama sa, în atentat, în care tatăl ei a fost ucis.

”Acest caz este prescris, de o mie de ori prescris”, a denunţat la rândul său Francis Vuillemin, unul dintre cei cinci avocaţi ai lui Carlos. ”Însă clientul meu este pregătit să lupte”, a dat el asigurări.

Organizarea procesului a fost contestată de apărare, care invocă prescrierea faptelor. Însă, la finalul unei bătălii procedurale, justiţia i-a respins argumentele, apreciind că această prescriere a fost întreruptă de acte de procedură săvârşite în alte dosare Carlos, iar faptele se înscriu ”în perspectiva unui angajament terorist”.

Luni, apărarea a lansat o nouă ofensivă, contestând componenţa specială a Curţii.

Într-un interviu publicat în 1979 în revista Al Watan Al-Arabi, Carlos a recunoscut că a aruncat grenada. Însă el a contestat, în timpul instrucţiei, că a dat acest interviu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.