Un echipaj de patru persoane aflat la bordul unei capsule SpaceX Crew Dragon a amerizat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în largul coastelor Golfului Floridei, revenind astfel în siguranţă pe Terra după o misiune ştiinţifică de cinci luni pe Staţia Spaţială Internaţională, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

 

Capsula SpaceX, botezată Endurance, s-a paraşutat în apele din largul coastei la Tampa la puţin timp după ora 9 P.M. EST (0200 GMT), având la bord doi astronauţi NASA, un astronaut japonez şi un cosmonaut rus, după un zbor de circa nouă ore de la laboratorul de cercetare de pe orbită, arată o filmare postată pe internet de NASA-SpaceX.

FOTO: NASA
FOTO: NASA

Echipa Crew-5 s-a lansat din Florida în 6 octombrie pentru a desfăşura activităţi ştiinţifice de rutină la bordul staţiei. Ea i-a inclus pe cosmonautul Anna Kikina, de 38 de ani, care a devenit prima persoană din Rusia care zboară cu o naveta spaţială americană după 20 de ani, şi pe comandantul de zbor NASA Nicole Aunapu Mann, de 45 de ani, prima femeie amerindiană trimisă pe orbită.

La bord s-au mai aflat pilotul NASA Josh Cassada, de 49 de ani, şi astronautul japonez Koichi Wakata, în vârstă de 59 de ani, un veteran  cu alte patru zboruri anterioare în spaţiu.

Naveta spaţială Crew Dragon, o capsulă în formă de jeleu creată să fie lansată pe rachete SpaceX Falcon 9, s-a desprins de staţia spaţială sâmbătă dimineaţă devreme şi a reintrat în atmosfera Pământului în jurul orei 8:11 P.M. EST (0111 GMT), rezistând la temperaturi datorate fricţiunii care au ajuns ca la exteriorul capsulei să se înregistreze 1.930 de grade Celsius.

Două seturi de paraşute s-au deschis pentru a frâna coborârea capsulei la 24 de kilometri pe oră chiar înainte de amerizare.

Misiunea a fost al şaselea zbor cu echipaj al SpaceX pentru NASA de când naveta spaţială Crew Dragon a transportat pentru prima dată oameni, în mai 2020, când a readus echipaje lansate de pe teritoriul american după aproape zece ani în care SUA a depins de programul rachetelor Soyuz ale Rusiei pentru zborurile spre staţia spaţială.

Kikina, singura femeie printre cosmonauţii din Rusia, a fost primul cetăţean rus care a zburat la bordul unei navete americane, în urma unui acord reînnoit semnat în 2022 între NASA şi agenţia spaţială a Rusiei privind desfăşurarea de zboruri comune. Astronautul NASA Frank Rubio, aflat în prezent la bordul staţiei, s-a lansat acolo cu o rachetă Soyuz în septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.