Carola Rackete, căpitanul german al unei nave a organizaţiei umanitare Sea-Watch care a adus 40 de migranţi africani într-un port italian, a primit ameninţări şi a fost mutată într-o locaţie secretă, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un judecător italian a ordonat marţi ca Rackete, în vârstă de 31 de ani, să fie eliberată din arestul la domiciliu. Ea a fost arestată sâmbătă după ce nu a ascultat ordinele Italiei şi a intrat în portul Lampedusa.

Rackete ar fi putut face până la 10 ani de închisoare fiind acuzată că a pus în pericol vieţile a patru poliţişti după ce a lovit o navă a poliţiei care încerca să o oprească să ajungă în portul din Lampedusa.

Patruzeci de migranţi se aflau la bordul navei.

„Au existat unele ameninţări generale la adresa ei. De aceea am mutat-o într-un loc secret. Nu vom comenta cu privire la alte planuri de a o muta”, a declarat un purtător de cuvânt al Sea-Watch.

Într-un comunicat publicat de organizaţie, Rackete a numit decizia judecătoarei Alessandra Vella ca fiind „o mare victorie privind solidaritatea faţă de migranţi şi împotriva scoaterii în afara legii a celor care doresc să îi ajute”.

Vella a decis că Rockete nu a încălcat legea intrând în portul italian pentru că îşi făcea datoria de a proteja vieţile celor aflaţi la bord.

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a declarat că este „dezgustat” de decizie. Partidul său – Liga Nordului – a introdus luna trecută legi care închid practic porturile italiene pentru navele de salvare a migranţilor. Cei care încalcă această lege pot fi amendaţi cu până la 50.000 de euro iar navele le pot fi confiscate.

Rackete a participat la o audiere luni în Agrigento şi şi-a cerut scuze pentru lovirea navei poliţiei, afirmând că a fost un accident şi că singura ei preocupare era siguranţa migranţilor care se aflau pe mare de peste două săptămâni.

O campanie online pentru a o ajuta, lansată de două vedete de televiziune din Germania, a strâns până în prezent aproape un milion de euro iar o altă strângere de fonduri lansată pe Facebook de o grupare din Italia a adunat 435.000 de euro în şapte zile.

Sea-Watch a informat că banii vor fi folosiţi pentru a finanţa viitoare misiuni de salvare.

„Sunt impresionată de solidaritatea oamenilor”, a afirmat Rackete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.